Trgovci nemaju šta slaviti, suočeni i s torturom: “Šefica joj stavila kutiju na glavu i udarala je”

Na Međunarodni praznik rada mi u Sindikatu trgovine nemamo šta slaviti, kazala je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, na protestnom maršu koji je organiziran danas u Sarajevu pod sloganom “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš je bio organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima, a okončan je govorom Velikom parku u Sarajevu.

– Ovo bi bio poseban govor da je ovdje naša kolegica kojoj je poslovotkinja, nakon što je poslije višesatnog brojanja artikala pogriješila, stavila praznu kartonsku kutiju na glavu i udarala je po toj praznoj kutiji da se kao dohaviza. Nećete čuti ni gospođu koja nam je tužno mahnula i vratila se na svoje radno mjesto jer je njoj danas sasvim obični radni dan – kazala je Beširović.

Istakla je da s druge strane imamo državu “koja samo što vam nije dušu uzela”.

– Oni su ti kojih nema za 1. maj da govore o onome što ih boli. Naša je obaveza da govorimo što ih boli, a ne traže puno. Samo plaću od koje mogu preživjeti, da budu slobodni na ovaj dan – dodala je Beširović.

Rekla je da ima simbolike u mjestu koje su izabrali za kraj marša, a riječ je o poziciji koja gleda na mjesto gdje je nekada bila Robna kuća “Sarajka” koja je bila posebno mjesto za ljude iz trgovine.

Beširović je istakla da je Sarajka bila, ne samo simbol grada, već jednog vremena i da je sa njom nestalo i dostojanstvo radnika u ovom sektoru.

– Iza nas je rad dostojan čovjeka, ispred nas veliko ništa. Nazad ne možemo, a naprijed ne želimo. Želimo upitati one koji mogu ako žele, kada ćemo mi trgovci imati šansu da konačno radimo kao ljudi. Naša borba traje 365 dana u godini. Danas samo na nju podsjećamo – kazala je Beširović.

Podršku ovom protestnom maršu dali su brojni aktivnisti, kao i iz Pokreta “Ženski marš – Borba za život”, koji je nedavno organizirao proteste u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79