Trgovci plaču za kupcima

Nizak standard građana glavni je uzrok što je zelena pijaca u Bosanskoj Gradišci ovih dana prebogata robom, a siromašna kupcima. Tek pokoji građanin kupi manje količine voća ili povrća, a ispod očekivanja ide i prodaja kupusa za zimnicu.
Priprema zimnice

– Cijene su prošlogodišnje. Vreća kupusa „varaždinca“ je osam maraka, a bijelog šest. Za dva sata, otkad sam ovdje, nisam prodao ni deset vreća. Niske su plaće i penzije – kaže Novak Kurtović, dugogodišnji povrtlar iz Petrovog Sela.

Minka i Emir Purković na dva štanda prodaju povrće koje sami uzgoje u plastenicima i na otvorenom. To im je jedino zanimanje uz pomoć kojeg osiguravaju egzistenciju.

– Imamo svoje redovne mušterije, ali smo očekivali veću potražnju. Jesen je, vrijeme je za pravljenje zimnice – kazala je Minka Purković.

Potrošači kažu da povrće u Bosanskoj Gradišci nije mnogo skupo i da je povoljnije u odnosu na gradove u okruženju. Ipak, limitirajući faktori su niska primanja, plaće i penzije.

– Kad dobijem penziju, prvo odvojim novac za račune i lijekove, potom za hranu. Snabdijevam se na pijaci, zadovoljan sam bogatom ponudom. Pošteno govoreći, bilo bi realno povećati primanja, onda cijene voća i povrća ne bi bile visoke – rekao nam je Mirsad Brkić.
Nelegalni štandovi

Prodavači na tržnici žale se i na veliki broj nelegalnih štandova pored saobraćajnica i na većim raskrsnicama. Kažu da nije realno da oni plaćaju pijačne dažbine i troškove transporta, a da im mušterije odvlače prodavači nacrno. Na potezu je komunalna policija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79