Tri bh. državljana u Norveškoj zaražena, povratak u BiH 2. maja neizvjestan

Broj zaraženih koronavirusom u Norveškoj sa 07. aprilom 2020. i dalje raste ali blago i sada iznosi 5866 pozitivnih osoba. Amabasada BiH u ovoj zemlji i ambasador Nedim Makarević imamju prijavu da je troje BiH državljana u Norveškoj inficirano virusom korona.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

„Broj smrtnih slučajeva povećao se na 78 a broj hospitalizovanih je 314. Teže oboljelih je 83 i nalaze se na intenzivnoj njezi. Ako se ovi podaci porede sa podacima iz prethodnih dana onda se može izvući zaključak da broj novozaraženih u Norveškoj opada već peti dan zaredom, da broj hospitalizovanih takođe blago opada, kao i broj najtežih bolesnika koji su na respiratorima (opao je za 19 procenata.)

Na bazi ovih podataka u Norveškoj je porastao optimizam, a Bent Hole ministar zdravlja Norveške je juče izjavio da je u Norveškoj Korona virus pod kontrolom.Ipak Institut za javno zdravlje u

Norveškoj poziva na oprez i tvrdi kako po ovim zadnjim podacima ima razloga za optimizam, ali je još rano proglašavati kraj borbe protiv virusa“, kaće amabasador Makarević u svom izvještaju.

Norveška premijerka Erna Solberg je izjavila da je njena Vlada zadovoljna kako su implementirane vanredne mjere za borbu protiv korone u Norveškoj i da je na bazi tih mjera zaustavljen eksponencijalni rast novozaraženih osoba što je omogućilo zdravstvenom sistemu zemlje da se bez velikog pritiska bolesnika izbori sa prvim talasom epidemije.

„Premijerka je mišljenja da restriktivne mjere Vlade neće biti potpuno ukinute ni nakon 13. aprila 2020. do kada traju aktuelne mjere, ali da će nakon 13. aprila Institut za javno zdravlje Norveške napraviti novu procjenu, i prijedloge neophodnih mjera na potpunom iskorjenjivanju žarišta virusa u Norveškoj“, naveo je Makarević

U Norveškoj se još uvijek nalazi određen broj BiH građana koji žele povratak u BiH.

„Norveški avio prevoznik Norwegian zatvorio je rezervacije za avio liniju Oslo –Sarajevo za 02. maj 2020,ali je potpuno neizvjesno da li će se ovaj let realizovati ili će kao i prethodni biti odgođen“, dodao je a prenosi Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79