Tri misteriozne smrti vezane za Ratka Mladića: Šta se desilo kćerci, tjelohranitelju i vještaku?

Picture shows the grave of Ana Mladic, the daughter of jailed General Ratko Mladic, at a cemetery in Belgrade, Serbia, Tuesday, May 31, 2011. As he awaited extradition to a UN tribunal, jailed war crimes suspect Ratko Mladic was allowed on Tuesday to visit the grave of his daughter who committed suicide during Bosnia's war. Belgrade, SERBIA-31/05/2011./Credit:PLAVEVSKI ALEKSANDAR/SIPA/1105311454,Image: 227359262, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Nađeni su mrtvi: Mladićeva ćerka Ana, supruga i sin njegovog vernog pratioca Branislava Puhala i vještak Dušan Dunjić.

Život ratnog generala Republike Srpske prate tri događaja, koja su i danas potpuna misterija.

Prije 27 godina, Ratko Mladić ostao je bez kćerke Ane, a nekoliko mjeseci kasnije iz Beograda je stigla vijest da je porodica njegovog vjernog pratioca i šefa ličnog obezbijeđenja Branimira Puhala nađena mrtva u Savskom jezeru.

Profimedia

U Hagu, u hotelskoj sobi, noć uoči davanja iskaza u svojstvu svjedoka odbrane koji je trebalo da sruši optužnicu za stradanje muslimana u Srebrenici, nađeno je beživotno tijelo vještaka Dušana Dunjića.

Da li je Mladićeva ćerka izvršila samoubistvo?

Prema zvaničnoj verziji, 24. marta 1994. godine, Ana Mladić (24) izvršila je samoubistvo očevim pištoljem u porodičnoj kući na Banovom brdu, u kojoj su u to vrijeme bili njeni brat i majka. U javnosti se dugo spekulisalo o motivima zbog kojih je Ana digla ruku na sebe.

Istraga o smrti nikada nije završena, a u javnosti su se pojavljivale mnogobrojne teorije o načinu na koji je nastradala, od toga da je imala tešku depresiju do navoda da je ruku na sebe digla jer ju je napastvovao Mladićev blizak prijatelj u Moskvi, koji je, doduše, kasnije tamo i nađen mrtav, sa dva metka na potiljku, što je svojevrsna poruka da je “mnogo znao i mnogo video”.

Printscreen

Stančević: “Tražio je da slikam Anino lice”

Pilot JNA Slobodan Stančević, koji je za vrijeme rata u Bosni bio Mladićev lični kamerman, potvrdio je za 24 sedam da je, na zahtjev generala, snimao sahranu njegove kćerke.

– Mladić me je zamolio da snimam sahranu. Dio gornjeg dijela kovčega bio je od stakla, i vidjelo se Anino lice. U jednom trenutku, Ratko je zatražio od svojih pratilaca da me podignu i da iz vazduha snimim taj stakleni dio i njegovu mrtvu kćerku. To je bilo jako bolno za sve nas – navodi Stančević, otkrivajući jedan detalj u moru raznih tumačenja smrti Mladićeve kćerke:

– Kad je čula pucanj, njihova prva komšinica ušla je u stan i videla da Ana leži na podu u lokvi krvi. Istrčala je da pozove policiju, a kad se ponovo vratila u tu prostoriju, pištolj više nije bio na onom mestu gdje ga je ona prvi put vidjela. Pretpostavka je da je još neko bio u toj prostoriji sa Anom, dok se čekala policija, i da je taj neko uticao na to da ona strada.

Profimedia

Porodica šefa obezbijeđenja završila na dnu jezera

Nekoliko mjeseci kasnije, u Beogradu je pod misterioznim okolnostima nastradala porodica Mladićevog šefa ličnog o bezbeđenja Branislava Puhala, koji je iz vojske udaljen kao oficir Gardijske brigade, u vrijeme dok je na vlasti bila Demokratska stranka na čelu sa Borisom Tadićem.

Njegovi supruga i sin, star nekoliko godina, pronađeni su mrtvi u Savskom jezeru. Do danas nije poznat nijedan detalj o tome na koji način je porodica završila na dnu jezera.

Misterija smrti veštaka

Krajem oktobra 2015. godine, noć uoči unakrsnog ispitivanja pred Haškim tribunalom, u sobi hotela “Kraun plaza” u Hagu nađeno je beživotno telo sudskog veštaka, obducenta Dušana Dunjića.

Njegovo vještačenje odnosilo se na slučaj o tijelima pronađenim u okolini Srebrenice.

Printscreen/ICTY

Profesor dr. Dušan Dunjić bio je specijalista sudske medicine punih 35 godina. Bio je svjedok ekspert u procesima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, u predmetima Milana Milutinovića, Vlastimira Đirđevića, Ramuša Haradinaja i drugih, kao i u slučajevima “Glođane” i “Račak”.

Dr Dunjić je bio rukovodilac tima za ekshumacije i identifikacije u Batajnici i šef Odeljenja za DNK identifikaciju Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79