Tri mjeseca čekanja: Zbog čega je medicinska oprema iz UAE-a još uskladištena na Aerodromu Sarajevo?

“Do ovog trenutka u carinsku ispostavu Aerodrom Sarajevo još nije dostavljena ta informacija. Čim bude dostavljena, donirana roba će biti ocarinjena i moći će ući u carinsko područje BiH”, kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH.

Donacija medicinske i zaštitne opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je 27. maja isporučena Bosni i Hercegovini, još se nalazi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jer Upravi za indirektno oporezivanje nikada još nisu dostavljeni podaci o pojedinačnoj vrijednosti opreme koja je bila u donaciji.

Iz UIO-a BiH potvrdili su za NAP da se zbog toga ne može okončati carinski postupak kako bi se oprema raspodijelila medicinskim ustanovama u borbi protiv koronavirusa.

“Do ovog trenutka u carinsku ispostavu Aerodrom Sarajevo još nije dostavljena ta informacija. Čim bude dostavljena, donirana roba će biti ocarinjena i moći će ući u carinsko područje BiH”, kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH.

Na pitanje da li postoji druga donacija sa istim problemom, Kovačević je kazao da su sve ranije donacija ocarinjene.

U popisu donacije navodi se 40 ventilatora bez ukupne vrijednosti, rukavice 152.000 pari, maske N95 150.000 komada, hirurške maske 150.000 komada, jednokratne maske 150.000, zaštitni viziri 50.000 komada, zaštitne naočale 20.400 komada, zaštitna odijela 25.000 komada i testovi za Covid-19 100.000 komada.

Posljednji odgovor koji su kolege iz NAP-a dobile od Ministarstva vanjskih poslova BiH i ministrice Bisere Turković, koja je dočekala donaciju iz UAE-a, vrijednu 2,5 miliona dolara, bio je 13. augusta.

Tada im je rečeno da je MVP BiH imao ulogu diplomatskog posrednika kao i u slučaju svih ostalih međunarodnih pomoći za BiH.

„U okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo vanjskih poslova je u slučaju pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i u slučaju svih ostalih međunarodnih pomoći za našu zemlju, imalo ulogu diplomatskog posrednika u cilju obezbjeđivanja navedene pomoći, dok je za administrativni i tehnički prijem, kao i njenu distribuciju, nadležno Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH kada je riječ o medicinskoj opremi i lijekovima“, naveli su iz MVP-a BiH u odgovoru .

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavilo je 5. jula 2020. godine Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje svu dokumentaciju koju je zaprimilo od donatora, uključujući i deklaraciju o donaciji i njenoj ukupnoj vrijednosti, kao i certifikate za doniranu medicinsku opremu, radi okončanja relevantnih administrativnih i carinskih procedura i konačne distribucije donirane opreme.

„Međutim, Ministarstvo civilnih poslova BiH je 25. jula 2020. godine obavijestilo MIP BiH da Uprava za indirektno oporezivanje BiH zahtijeva dostavu pojedinačnih vrijednosti za svaki donirani proizvod, odnosno da će blokirati carinske procedure uvoza navedene donacije do dobivanja navedenih cijena. Ministarstvo inostranih poslova BiH je o gore navedenom diplomatskim putem obavijestilo donatora te zamolilo dostavu traženih vrijednosti. MIP BiH cijeni da je riječ o neubičajenom zahtjevu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, jer se radi o donaciji uz koju je donator već dostavio uobičajenu dokumentaciju, koja je bila dovoljna za hitno okončanje uvoznih carinskih procedura u većini drugih država kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali sličnu pomoć. Ovo tim prije što je riječ o izuzetno potrebnoj medicinskoj opremi za našu zemlju“, naveli su u odgovoru.

Za provođenje carinskog postupka nije dovoljno navesti samo ukupnu vrijednost donacije, već se svaka vrsta robe mora svrstati pojedinačno prema Carinskoj tarifi BiH.

“Nadležna carinska ispostava Aerodrom Sarajevo je zatražila da se izvrši naimenovanje roba prema Carinskoj tarifi BiH i pojedinačno prikaže vrijednost svake stavke robe koja je predmet ove donacije. Čim to bude urađeno i dostavljeno, carinska procedura će biti okončana, jer je pribavljena i dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, postoji sva ostala neophodna dokumentacija i krajnji korisnici ove opreme, čime su ispunjeni uslovi za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u skladu sa važećom odlukom Savjeta ministara BiH“, naveo je Kovačević 14. augusta.

Kako je pojašnjeno, Ministarstvo civilnih poslova BiH angažuje špeditera koji je dužan imati sve papire, dozvole kojima dokazuje da ispunjava uslove za oslobađanje od uvoznih dažbina.

Iako su iz MVP-a BiH naveli da im se svakodnevno obraćaju medicinske ustanove i udruženja ljekara sa molbom za ubrzanje distribucije navedene pomoći, do danas se nisu potrudili dostaviti tražene podatke uprkos tome što je donaciju uručio Muhamed Granov kao lični predstavnik donatora supruge premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma. No, upravo odugovlačenje s dostavom najobičnije specifikacije otvara prostor za sumnju u ionako teškim vremenima.

I jedini krivac što prijeko potrebna oprema ne može biti distribuirana medicinskim ustanovama je MVP BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79