Tri nova slučaja zaraze korona virusom u BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je u Brčkom do danas 1098 osoba u izolaciji, od 62 osobe koje su testirane na koronavirus dobiveno je 55 rezultata od kojih je 49 negativno, a šest pozitivno. Na rezultate za sedam osoba se još uvijek čeka.

“Troje novozaraženih imamo na području Distrikta. Oni su svi smješteni u posebnom, izdvojenom dijelu bolnice za oboljele od koronavirusa. Dvije osobe koje su došle iz Kliničkog centra u Tuzli, imaju početak upale pluća, što se, prema riječima ljekara, može svrstati u srednje tešku kliničku sliku, a jedna osoba koja je došla iz Austrije ima blažu kliničku sliku”, rekao je Milić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je zdravstveno stanje ženske osobe iz Špionice, za koju je ranije objavljeno da je oboljela, bolje i da se ona oporavlja dok se dvije osobe koje su identificirane kao prvozaražene u Brčkom, osjećaju dobro i nemaju tegoba, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

Test tube with Corona virus name label is seen in this illustration taken on January 29, 2020. REUTERS/Dado Ruvic – RC2SPE9S45Q7

 

Raste broj zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini. Trenutno je 408 osoba u BiH zaraženo ovim virusom, 17 je izliječenih, a dvanaest osoba je umrlo.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović kazala je kako je budžet ovog entiteta trenutno stabilan iako je prihod od direktnih poreza krajem marta bio manji za dvadeset posto. Istakla je kako će iz budžeta biti isplaćene plate i doprinosi za sve one radnike koji više ne rade jer su poslovni objekti zatvoreni zbog mjera zabrane.

Evropska komisija upozorila je danas Mađarsku da vanredne mjere koje je usvojila administracija radi borbe protiv virusa korona ne smiju da naruše demokratiju.Poslanici mađarskog parlamenta juče su podržali vanredne mjere koje je predložila administracija premijera Viktora Orbana.

U BiH stigli prvi testovi na korona virus koje je finansirala EU.

Iz Evropske komisije odgovorili su danas Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na dopis Ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o potrebi zdravstvenih ustanova u borbi protiv korona virusa.

U Kini je 92 posto ljudi oboljelih od virusa korona ozdravilo, pri čemu se taj broj povećava posljednjih sedmica, izjavio je zvanični predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jazarevič.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da je ovo najgori dan za Srbiju od početka epidemije korona virusa i da je on rezultat nepoštovanja mjera i preporuka koje su davali prenosi N1.

“Ako nastavimo ovako bliži nam se scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost”, istakao je Stefanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79