Tri od četiri vozila na bh. cestama su dizelaši

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prošle godine je uvezeno 240 električnih automobila, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodnu godinu kada je uvezeno samo 69 takvih vozila. Uprkos ovom statističkom rastu, udio električnih vozila u ukupnom voznom parku Bosne i Hercegovine i dalje je zanemariv.

U Bosni i Hercegovini dominiraju automobili na dizelski pogon, što je trend koji je prisutan i u drugim zemljama Zapadnog Balkana i europskim zemljama koje nisu članice Europske unije.

Prema podacima, čak 73 posto putničkih i lakih komercijalnih vozila u BiH pokreće dizelsko gorivo. Ovaj trend može se objasniti njihovom isplativosti u odnosu na benzinske automobile, kao i nedostatkom infrastrukture za punjenje električnih vozila i nedostatkom poticaja za kupnju ekoloških vozila.

Iako su brojke električnih vozila u porastu, cijene takvih vozila su relativno visoke, a subvencije vlasti nisu dovoljno motivirajuće za masovniji prelazak na ekološki prihvatljive automobile. Prošle godine je također zabilježen porast uvoza hibridnih vozila, s ukupno 1512 uvezenih vozila, od čega je 1150 novih i 362 polovnih vozila.

Razvoj elektromobilnosti u BiH nužno zahtijeva razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila. Iako se očekuje pad udjela dizelskih vozila na tržištu, posebno kod novih vozila jer mnogi proizvođači postupno izbacuju dizelske modele iz ponude, još uvijek će biti značajnog interesa za ove vrste vozila na tržištu polovnih automobila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79