Tri plinovoda sistema Sjeverni tok pretrpjela “neviđenu štetu”

Operater plinske mreže Sjeverni tok AG objavio je da su tri plinovoda sistema Sjeverni tok pretrpjela “neviđenu štetu” u samo jednom danu. Operater je saopćio i da je “nemoguće procijeniti kada će kapacitet sistema biti vraćen”.

Podsjećamo, tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji nije ni pušten u rad, u ponedjeljak je pao sa 105 na sedam bara.

Plinovod koji je u vlasništvu Gazproma i trebao je udvostručiti isporuke plina iz Rusije, preko Baltičkog mora do sjevera Njemačke, bio je napunjen plinom i pred puštanjem, kada je njemačka strana odbila dati dopuštenje.

Nešto kasnije Danska je utvrdila da je došlo do curenja plina kod otoka Bornholma i zabranila prolaz brodovima unutar pet nautičkih milja (9,25 kilometara).

Nekoliko sati kasnije zabilježen je i pad tlaka u drugom plinovodu koji povezuje Rusiju i Njemačku, Sjevernom toku 1. Danske i švedske vlasti objavile su danas da su pronađena curenja na dva mjesta u Baltičkom moru na plinovodu Sjeverni tok 1 , prenosi France Press.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79