Tri plinovoda sistema Sjeverni tok pretrpjela “neviđenu štetu”

Tri plinovoda sistema Sjeverni tok pretrpjela “neviđenu štetu”


Operater plinske mreže Sjeverni tok AG objavio je da su tri plinovoda sistema Sjeverni tok pretrpjela “neviđenu štetu” u samo jednom danu. Operater je saopćio i da je “nemoguće procijeniti kada će kapacitet sistema biti vraćen”.

Podsjećamo, tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji nije ni pušten u rad, u ponedjeljak je pao sa 105 na sedam bara.

Plinovod koji je u vlasništvu Gazproma i trebao je udvostručiti isporuke plina iz Rusije, preko Baltičkog mora do sjevera Njemačke, bio je napunjen plinom i pred puštanjem, kada je njemačka strana odbila dati dopuštenje.

Nešto kasnije Danska je utvrdila da je došlo do curenja plina kod otoka Bornholma i zabranila prolaz brodovima unutar pet nautičkih milja (9,25 kilometara).

Nekoliko sati kasnije zabilježen je i pad tlaka u drugom plinovodu koji povezuje Rusiju i Njemačku, Sjevernom toku 1. Danske i švedske vlasti objavile su danas da su pronađena curenja na dva mjesta u Baltičkom moru na plinovodu Sjeverni tok 1 , prenosi France Press.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija