Tri života, jedan dom i jednu porodicu smrt je izbrisala za godinu

Tekstovi koje je Alisa pisala o Mahiru bili su puni emocija, kao da nam neko zabada nož u srce, a to je i nju i Dubravka dotuklo.

Draganu Janković iz Niša tragična smrt sina Alekse vezala je za porodicu Mahira Rakovca, dječaka koji je prije tri godine, 14. decembra, počinio samoubistvo skočivši kroz prozor s osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja. Aleksa Janković iz Niša ubio se 2011. u 14. godini zbog vršnjačkog nasilja u školi.

Aleksa Janković: Žrtva vršnjačkog nasilja

Aleksa Janković: Žrtva vršnjačkog nasilja

I danas se Dragani Janković slama srce kada priča o Mahirovoj porodici, koja je nestala za godinu dana.

U razgovoru za „Avaz“ prisjetila se ne samo tragičnog dana u kojem se Mahir ubio nego i smrti njegove majke Alise Mahmutović i očuha Dubravka Lovrenovića, za koje kaže da su bili veliki intelektualci, dragulji BiH.

Sjećanje na dan

– Sjećam se dana kada je Mahir stradao. Sjećam se zbog tragedije cijele porodice, koja nije uspjela da se izbori za pravdu, da krivci za Mahirovu smrt budu kažnjeni. To je nedovršen proces, a odlaskom Alise i Dubravka sve se zatvorilo. Mahir je izgubio život, roditelji su se razboljeli od bola i tuge, a nikad nismo dobili epilog ovog slučaja – kazala je Janković.

Dodaje da joj je Alisa u amanet ostavila sjećanje na Mahira te da je zavjet koji joj je dala veže čitav život da se sjeća ovog dječaka, koji se ubio, kao i njen sin, u 14. godini zbog vršnjačkog nasilja.

– Ujedinila i zbližila nas je tuga, veže nas ista tragedija. U humanoj misiji željeli smo zbližiti dvije rastavljene države, pomoći djeci koja trpe nasilje u školi. Te 2015. u Srbiji je bila pokrenuta građanska inicijativa za Aleksin zakon, a nešto slično htjeli smo da provedemo i u BiH. Nažalost, nakon što su nas i oni napustili, ništa ni od toga. Aleksin zakon ni do danas nije usvojen – kazala je Janković.

Kroz plač se sjetila druženja i razgovora s Alisom, koja je životnu bitku izgubila prerano.

 Najteži trenuci

– Isticala je da nije dovoljno jaka da može prevazići bol. Govorila je da je tužna, da ne vidi smisao, da joj je Dubravko velika podrška dok je za Mahirom tugovala. Nakon Dubravkove smrti ostala je usamljena. Ona je zaista bila „Alisa u zemlji čuda“, inteligentna, pametna, svestrana. U svakoj njenoj riječi o Mahiru bilo je previše emocija koje bole, kao da nam neko zabada nož u srce – ispričala je Janković.

Ističe da se više nikad i nikome ne smije ponoviti ono što se desilo Aleksi i Mahiru.

– Obećala sam Alisi da ću, dok sam živa, spominjati Mahira. Možda je sebično od mene, jer Mahir ima oca, ali Mahir i Aleksa su neraskidivi. Dok sam ja živa, podsjećat ću sve ljude na njih – kazala je Janković.

Foto: Dragana Janković: Slama joj se srce

Dragana Janković: Slama joj se srce

Dragana Janković: Slama joj se srce

Zatvaranje očiju pred istinom

Majka Alisa i očuh Dubravko nakon Mahirove smrti iznijeli su niz optužbi na račun Internacionalne škole u Sarajevu koju je dječak pohađao. Oni su tvrdili da je Mahir tamo bio izložen sistemskom zlostavljanju, koje ga je otjeralo u smrt.

Istragu je pokrenulo Tužilaštvo KS, koje je 4. marta 2016. zaključilo da „nema krivičnog djela u slučaju Mahira Rakovca“.

Alisa Mahmutović umrla je 27. jula prošle godine, a bitku s teškom bolešću izgubila je godinu i po nakon tragične smrti sina, a pola godine nakon smrti supruga Dubravka Lovrenovića, koji je umro 16. januara 2017. u 60. godini

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments