Troipogodišnja djevojčica iz Zenice prva žrtva gripa u BiH u ovoj godini

Prva žrtva gripe u Bosni i Hercegovini zabilježena je u Orahovici kod Zenice, a radi se o troipogodišnjoj djevojčici koja je umrla u srijedu.

Ovu informaciju potvrdila je i Selvedina Sarajlić-Spahić, direktorica Doma zdravlja Zenica, kazavši da se radi o djevojčici koja je oboljele od teške mišićne distrofije.

– U podlozi je gripa, djevojčica je imala tešku mišićnu distrofiju, dobila nagon za kašalj, a potom se ugušila – kaže Sarajlić-Spahić, ističući da se u ovom slučaju ne radi o pogrešci roditelja niti zdravstvenih radnika.

U povodu ovog tragičnog slučaja kontaktirali smo i Nedžadu Lužić, samohranu majku umrle djevojčice, koja je, također, potvrdila da je djevojčica imala gripu.

– Od nedjelje se počela osjećati gripozno, u ponedjeljak je imala temperaturu, otežano disala i kašljala. Odvela sam je odmah doktoru, oni su je inhalirai, dali injekciju. Nažalost, u srijedu je došlo do tragedije – govori nam bolom shrvana majka.

Ističe da je i ranije odlazila ljekarima zbog distrofije mišića koju je imala djevojčica, a da je u utorak, po odlasku pedijatru, dogovorila da je inhalira u kući, a injekcije su, uz njenu saglasnost, zamijenili za sirup.

– Nažalost, njeno stanje se iskompliciralo u srijedu. Došla je Hitna pomoć. Na putu do bolnice, negdje oko Nemile, djevojčica je umrla – kaže majka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79