Trojica uhapšenih koji se dovode u vezu sa “kavačkim klanom” predati Sudu i Tužilaštvu BiH

 

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predati su osumnjičeni koji su uhapšeni jučer u okviru akcije MUP-a RS-a, u kojoj je u Banjoj Luci uhapšena osoba koja se dovodi u vezu sa tzv. “kavačkim klanom”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se navodi da su pripadnici MUP-a RS-a, danas u popodnevnim satima, uz visoke mjere osiguranja, predali tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, dvojicu osumnjičenih koji su uhapšeni jučer u policijskoj akciji u Banjoj Luci.

Također, osumnjičeni državljanin Crne Gore, koji je uhapšen u policijskoj akciji bit će predat Sudu BiH, u skladu sa provođenjem ekstradicijskog postupka.

– Tužilac Tužilaštva BiH ispitat će osumnjičene u okviru predmeta organiziranog kriminala u kojima u saradnji s partnerskim institucijama regiona, istragu vodi Tužiteljstvo BiH. Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kako smo ranije objavili, za jednim od osumnjičenih Almirom Jahovićem, Interpol Crne Gore 24. aprila 2020. godine raspisao je crvenu potjernicu zbog sumnje da je počinio krivična djela osnivanje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju i nezakonito držanje vatrenog oružja i eksplozivnih naprava.

Jahović se dovodi u vezu sa pokušajem ubistva Jovana Đurovića, saradnika Luke Bojovića i boksera Nikole Sjekloće u Crnoj Gori 2018. godine.

Važi za visokopozicioniranog pripadnika tzv. “kavačkog klana”.

Nezvanično, sa Jahovićem uhapšeni Dalibor Ćurlik, bivši policajac, te Ljuban Poletan koji je policiji u RS-u poznat od ranije po brojnim krivičnim djelima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79