Trojka odlučila još jednu važnu poziciju prepustiti HDZ-u

Probosanski politički blok će, prema svemu sudeći, ostati bez još jedne državne institucije.

Vijeće ministara BiH bi trebalo na narednoj sjednici, koja je zakazana za četvrtak, birati novog direktora Agencije za državnu službu BiH, a prvi put od osnivanja ove državne institucije na njenom čelu neće biti direktor koji je prijedlog probosanskih političkih stranaka.

Nakon Jakoba Fincija i Nevena Akšamije, koji su rukovodili Agencijom za državnu službu u posljednjih 20 godina, stranke “Trojke” su odlučile tu izuzetno važnu poziciju prepustiti HDZ-u BiH.

Prema informacijama Faktora, nova direktorica ove državne institucije će, prema dogovoru “Trojke” sa HDZ-om BiH, trebala bi biti Anita Markić, dugogodišnja članica HDZ-a BiH iz Širokog Brijega.

Upravo je Markić u konkursnoj proceduri od “nezavisne komisije za izbor” dobila najveći broj bodova – 126,08, zbog čega je smještena na prvo mjesto liste uspješnih kandidata. Zanimljivo je da je član komisije za izbor koja je dodijelila najveći broj bodova ovoj kandidatkinji HDZ-a BiH bio Marin Vukoja, aktuelni sekretar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH na čijem izboru insistira HDZBiH.

I Vukoja, kao i Markić, dolazi iz Širokog Brijega. Procijenio je Vukoja, čiji izbor u Ustavni sud BiH podržava i “Trojka”, da je Markić najbolja kandidatkinja za direktoricu Agencije za državnu službu BiH, mnogo bolja od, primjera radi, Sanje Jelić-Širić, dugogodišnje uposlenice Agencije i šefice Odsjeka za prijave, testiranja, postavljenja i razrješenja.

Imenovanjem svog direktora HDZBiH će upravljati cjelokupnim procesom zapošljavanja svih državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79