Trojka u KS-u na sve klimavijim nogama: Klima se i u Novom Sarajevu 

Trojka u KS-u na sve klimavijim nogama

Klima se i u Novom Sarajevu

Klub vijećnika SDP-a BiH u Općinskom vijeću Novo Sarajevo na hitnoj sjednici Općinskog Vijeća Novo Sarajevo u utorak nije podržao dnevni red koji je predviđao da se raspravlja i podrži ili ne podrži Zaključak vijećnika NiP-a kojim se od načelnika Hasana Tanovića zahtijeva da se raskine ugovor o najmu električnog službenog vozila piše Crna-Hronika

Vijećnici SDP-a bili su „uzdržani“, a ovdje je neophodno objasniti razloge ovakvog stava kako bi se odbacili netačni, primitivni i podrivački komentari o „raspadu Trojke“ i raskrinkali populistički i sitnointeresni motivi pojedinih vijećnika OV Novo Sarajevo te spriječila pogrešna percepcija javnosti.

Prije svega, građani trebaju znati da Klub SDP u OV Novo Sarajevo smatra da postoje mnogo bitnija pitanja i problemi građana u ovoj općini i insistira na njihovom rješavanju. Električno vozilo je u suštini sporedna stvar i pitanje je da li je problem?

SDP Novo Sarajevo smatra da bi Općinsko vijeće prije i više trebalo raspravljati o problemu manje od 20 posto izvršenja budžeta (a već je juli mjesec), o zastoju realizacije mnogih projekata, o neefikasnosti nekih općinskih službi te objektivnim i prikrivenim razlozima te neefikasnosti, o (ne)komunikaciji načelnika Općine sa Općinskim vijećem itd. Nažalost, dvorana OV Novo Sarajevo postala je pozornica za dugometražne populističke nastupe pojedinih vijećnika i primjer neefikasne zakonodavne općinske vlasti.

SDP Novo Sarajevo smatra da su to glavni problemi koje treba rješavati.

Što se tiče „slučaja električno vozilo“ i suzdržanosti Kluba SDP-a u odlučivanju o tome, građani moraju znati da se o električnom vozilu dovoljno raspravljalo u Općinskom vijeću te da su poznati svi pravni, ekonomski i politički aspekti nabavke vozila, a da utvrđene činjenice vijećnicima SDP-a nisu bile dovoljan argument za podršku Zaključku kojim se ovaj aranžman  treba raskinuti. Tome je više razloga.

Pravni razlozi su sljedeći: OV Novo Sarajevo je jednoglasno usvojilo budžet u kojem je bila jasno navedena stavka – nabavka službenog vozila. Za to su glasali i svi vijećnici koji su sada protiv! Šta je razlog ? Ne radi se valjda o tehnološkom šoku što je vozilo na struju (a kakav su doživjele Sarajlije kad je tramvaj s konjskom zapregom zamijenjen električnim) ? Da je nabavljen npr. VW passat benzinac, da li bi i to bio problem? Dakle, ovdje se radi o degradiranju vlastite prethodne odluke bez valjanih argumenata i SDP to ne podržava.

Općinski pravobranilac i nadležne službe i tijela prezentirali su proceduru nabavke i konstatirali da je provedena po zakonu i općinskim propisima. Niti jedan vijećnik nije iznio relevantne argumente da to nije bilo tako!

Ekonomski razlozi su sljedeći:

Na traženje OV ekonomski stručnjak objasnio je sve finansijske aspekte i razlike između kupovine vozila sa troškovima održavanja i iznajmljivanja bez ostalih troškova i u brojkama argumentirao finansijske prednosti nabavke vozila kako je učinjeno sa električnim. Niti jedan vijećnik nije iznio ubjedljiv argument da je ovaj način nabavke vozila bio štetan za budžet Općine, odnosno po javna sredstva građana.

To što laici ne razumiju savremene finansijske operacije leasinga koje se primjenjuju svugdje u normalnim državama ili što pojedinci imaju skrivene motive u lokalnoj politici, za Klub SDP-a ne može biti osnov za slijepo slijeđenje bilo čijih inicijativa, posebno ako su dalje posljedice nejasne. Ruke vijećnika SDP se „ne podrazumijevaju bez prethodnog dogovora“ i racionalnih argumenata „za“ ili „protiv“ nečega.

Nadalje, stručne službe su prezentirale i finansijske štete od raskida ugovora o najmu elektičnog vozila, odnosno obavezu da Općina Novo Sarajevo drugoj ugovornoj strani plati“penale“ zbog raskida završenog posla. Upravo to bi bilo svjesno bacanje javnog novca građana, pri čemu kroz rasprave u OV nije definirano – ko će snositi odgovornost za ovako prouzrokovanu finansijsku štetu. Klub SDP-a nije želio sudjelovati u takvom procesu i nije spreman rizikovati finansijsku štetu po budžet.

Ukoliko neko ima argument da je nabavka vozila na leasing bila „štetan ugovor“, a što je krivično djelo, onda treba podnijeti krivičnu prijavu protiv načelnika Tanovića i ekipe koja je kreirala nabavku. Sve ostalo je populistička priča na granici klevete.

Moralni, politički i medijski aspekti nabavke vozila su zapravo ovdje dominantni problemi i SDP Novo Sarajevo tu ima ozbiljne primjedbe na rad Načelnika i općinskih službi, ali one nisu osnov za donošenje odluke koja bi proizvela pravne i finansijske probleme za Općinu.

Ekološki motiv načelnika Tanovića da promovira ekološki prihvatljiv oblik prevoza u smogom zagušenom Sarajevu svakako je avangardan, za pohvalu i mogao je biti poticajan za nastavak ovog trenda. Ali, sve to uopće nije dobro prezentirano javnosti, odnosno građanima čiji novac će se svakako potrošiti na potrebno službeno vozilo što je odgovornost PR-a Općine.

Komunikacija Načelnika sa javnošću i vijećnicima, posebno sa klubovima stranaka koje čine većinu i njegovu stratešku podršku je loša, nedovoljna, suviše posredna (a ne direktna)  i sa pogrešnih pozicija. Komunikacija Načelnik – klubovi većine zahtjeva temeljito preispitivanje, restart i produktivniji odnos u nastavku mandata.

„Slučaj električno vozilo“ nastao je upravo iz loše komunikacije. Ni sve to i dalje nije bio dovoljan razlog za Klub SDP-a da podrži Zaključak kojim se dezavuira prethodna odluka OV (o budžetu i planiranoj nabavci vozila) i da se proizvedu pravni i finansijski problemi neizvjesnog epiloga.

Poseban aspekt neodržane sjednice je nesuglasje stranaka Trojke, što nije prvi put u Novom Sarajevu gdje se redovno sukobljavaju mišljenja. Zlonamjerni „kreatori javnog mnijenja“ koji „glas naroda“ definiraju na osnovu komentara svojih pratilaca na Facebooku, proglašavaju „raspad Trojke“. Bivši članovi stranaka Trojke koji su zbog politikantskog i nezakonitog ponašanja izbačeni iz stranaka preko kojih su došli u OV posljednji su koji imaju pravo bilo kome moralizirati i etiketirati, jer su već izgradili image budžetskih parazita pa je njihovo mišljenje irelevantno.

Odnosi između stranaka Trojke i partnera također zahtjevaju restart i dovođenje u stanje saradnje na istoj ravni bez obzira na broj ruku u Vijeću. Bezbroj puta pokazalo se da odluke potvrđuje ona ruka prevage bez obzira da li dolazi iz najvećeg ili najmanjeg kluba. Stoga će vrlo osjetljivo predizborno vrijeme biti test sposobnosti članova koalicije da opći interes građana i imperativ izborne pobjede stave iznad sujeta i ličnih percepcija liderstva unutar koalicije.

SDP BiH će u Novom Sarajevu uvijek podržati stvarni i životni interes građana u lokalnoj zajednici, a rasprava o električnom automobilu to nije. „Slučaj električni automobil“ nažalost kompromitirao je OV Novo Sarajevo kao mjesto gdje se vrijeme i energija troše na sporedna pitanja, dok životna pitanja građana ostaju neriješena, poručili su iz SDP-a Novo Sarajevo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79