Trojka želi smijeniti Kapu: Radnici brane direktora Skenderije

Novog direktora Kantonalnog javnog preduzeća Skenderija imenovat će Naša stranka.Na čelu Skenderije trenutno je Amer Kapo, kojem mandat istječe 31. avgusta 2024.

No, radnici su jednoglasno stali uz Kapu i protive se smjeni.

Ekspanzija sajmova, kulturnih i sportskih manifestacija

– Mi kao Izvršni odbor sindikalne podružnice želimo da upoznamo sve naše članove i javnost o inicijativi za eventualnom smjenom generalnog direktora Amera Kape od Vlade KS, odnosno Naše stranke, kojoj je po raspodjeli direktorskih mjesta pripalo KJP Centar Skenderija. U prethodnom periodu (od kraja marta mjeseca pa do danas) vodili smo intenzivne aktivnosti kako bismo skrenuli pažnju na odgovornost u eventualnoj smjeni generalnog direktora.

Mi kao predstavnici radnika smo dužni da se oglasimo i da iskažemo jedinstven stav svih uposlenika u tome da ne podržavamo eventualnu smjenu i to iz više razloga: ekspanzija sajmova, kulturnih kao i sportskih manifestacija do proglašenja pandemije, tokom pandemije Centru Skenderija je bio ograničen rad u procentu od 90 posto, gdje je direktor iznašao načina da uredno isplaćuje plaće, uplaćuje doprinose za uposlenike.

Vraćeni su stari dugovi iz prethodnog perioda nastali lošim vođenjem bivših direktora, vraćen dug Poreznoj upravi iz perioda 2014-2016. (1.300.000 km), isplaćene presude po tužbama, vraćeni dugovi prema Sarajevo gasu, Elektroprivredi, Vodovodu, KJP Rad. I pored više blokada računa preduzeća generalni direktor je predanim, domaćinskim radom i zalaganjem uspijevao isplaćivati plaće, obaveze prema državi kao i dobavljačima piše Avaz.

Vraćen je stari sjaj

Nije bilo zapošljavanja novih “radnika”, nije bilo sudskih sporova, svi programi i kulturne manifestacije su realizovane, vraćeni su sajmovi koji su bili “ugušeni” bahatom i neodgovornom politikom bivših direktora prema Skenderiji. Vraćen je stari sjaj kroz projekte koji su prije svega vizija generalnog direktora, a koji su zajedno sa uposlenicima i realizovani. Smatramo da je sa ljudske i moralne strane da mi kao predstavnici radnika podržimo čovjeka za koga se ne veže kriminal, nepotizam, javašluk, bahatost i koji je kroz period svoga rada pokazao iskren,profesionalan i odgovoran odnos prema Skenderiji kao simbolu grada kao i prema uposlenicima, zakupcima i svim poslovnim partnerima.

Očekujemo u narednom periodu stav Vlade KS po ovom pitanju i nadamo se da će se voditi politikom koju su obećali svojim dolaskom na vlast da svi direktori koji su radili u skladu sa zakonom neće biti smijenjeni. Napominjemo da smo i pismenim putem upoznali sve navedene o našem stavu po pitanju eventualne smjene generalnog direktora. Također, želimo da skrenemo pažnju da mi kao predstavnici uposlenika Centra Skenderije želimo pripadati onima koji će se pamtiti kao časni ljudi koji su stali u odbranu prava, pravde i poštenja, koji su radili za dobrobit cjelokupne zajednice, a ne za lične interese, interese pojedinaca, grupa, političkih stranaka – piše u objavi na Facebook stranici Sindikata KJP Centar Skenderija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79