Troškove dženaza, sahrana i ukopa socijalno ugroženih građana snosit će KS

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović danas je posjetila Mitropoliju Dabrobosansku, eparhiju Srpske pravoslavne crkve te je sa visokopreosvećenim mitropolitom dabrobosanskim gospodinom Hrizostomom Jevićem potpisala Ugovor o pružanju usluga vjerskog obreda sahrane za socijalno ugrožene građane.

Vlada Kantona Sarajevo je u augustu 2017. godine donijela Uredbu o plaćanju troškova dženaze/sahrane/ukopa za stanovnike koji pripadaju navedenoj kategoriji. Uredbom je, između ostalog, propisano da će sa davaocem usluga vjerskog obreda, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS za svaku kalendarsku godinu zaključiti ugovor, kojim će se utvrditi iznos troškova vjerskog obreda dženaze/sahrane/ukopa, koji se reguliše ugovorom.

Resorno ministarstvo već ima potpisan ugovor o pružanju usluga vjerskog obreda dženaze sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo, a također za zaključenje ovakvog ugovora su pozvane Jevrejska općina Sarajevo i Vrhbosanska nadbiskupija.

Prilikom posjete, resorna ministrica Ivana Prvulović i visokopreosvećeni mitropolit dabrobosanski Hrizostom su iskoristili ovaj susret da porazgovaraju i o karitativnom djelovanju Srpske pravoslavne crkve, kao i povratnicima u Kanton Sarajevo piše RadioSarajevo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79