Troškovi života: Građani BiH radili 161 dan u godini za državu

Bosanskohercegovačko društvo danas je teoretski zaradilo dovoljno da plati svoje poreze, stoga svim građankama i građanima želimo sretan Dan poreske slobode. Ovo je značajan datum za sve poreske obveznike jer pokazuje koliko dugo Bosanci i Hercegovci trebaju raditi kako bi platili sve ovogodišnje poreze.

Do danas smo radili da bismo platili ukupan iznos PDV-a, akciza/trošarina, putarina, doprinosa za penziono, zdravstveno i osiguranje od nezapsolenosti, porez na dohodak i dobit, te druge manje poreze, takse i naknade. Od danas pa do kraja godine radimo za sebe i svoje potrebe, saopćeno je iz Centra za politike i upravljanje.


Šta se promijenilo u odnosu na prethodne dvije godine?

loading...

Ove godine su građani BiH radili za plaćanje poreza 161 dan, dok su 2018. godine radili 162 dana (Dan poreske slobode je padao na 11. juni), a 2017. godine su radili 152 dana (Dan poreske slobode je padao na 2. juni). Zbog veće ekonomske aktivnosti i povećane kontrole, u prethodnoj godini poboljšana je naplata poreza, te je iznos svih naplaćenih poreza bio viši u odnosu na 2017. godinu. Ipak, veća ekonomka aktivnost rezultirala je rastom BDP-a, što je uticalo na to da porezni teret ostane na istom nivou.

Šta sve plaćamo kroz poreze?

Građani BiH trebaju biti svjesni da kroz poreze i doprinose plaćaju javne usluge (penzije, zdravstvo, obrazovanje, infrastukturu, administraciju, odbranu, javni red i sigurnost, socijalnu zaštitu…) i informisani o iznosu novca koji na mjesečnom i godišnjem nivou izdvajaju u te svrhe.

Primjera radi, u 2018. godini najviše poreskog novca potrošeno je na penzije i socijalnu zaštitu, zdravstvo, te opšte javne usluge, a tačan iznos potrošen na pojedinačne javne funkcije, kao i iznos skupljenih poreznih sredstava prenosi RadioSarajevo.

 

Dvojac lišen slobode zbog likvidacije Ammara Kapidžića smješten u pritvor