Trovanja u porodici, nasilje na radnom mjestu, likvidacije na ulici

U posljednjim danima svjedočimo eskalaciji nasilja u našem društvu, gdje se verbalno nasilje sve češće prelazi u fizičko. Mentalno zdravlje stanovništva, posebno mladih, duboko je narušeno, a sistem često pokazuje tromost i nedostatak adekvatne reakcije.

U nedavnom slučaju u Doboju, policijski službenici su brzo reagovali, lišivši slobode i maloljetno lice zbog sumnje u teško ubistvo.

Detalji ovog slučaja, gdje je kćerka navodno otrovala oca, izazivaju jezu i dodatno potvrđuju duboke poremećaje u društvu.

Nasilje nije ograničeno samo na porodičnu sferu, već se proteže kroz sve segmente društva, od ulica do radnih mjesta.

Tako su i zdravstveni radnici, često izloženi verbalnom i čak fizičkom nasilju. Podsjetimo, nedavno su održani mirni protest podrške kolegi iz prijedorske Hitne pomoći koji je bio napadnut na radnom mjestu.

Stručnjaci upozoravaju da je ovo samo vrh ledenog brijega, te da je dugogodišnje verbalno nasilje eskaliralo u fizičko. Mentalno zdravlje stanovništva rapidno se pogoršava, a psihopatologija postaje sveprisutna.

Nedavno ubistvo 19-ogodišnjeg Farisa Pendeka posebno je bolno, jer je osumnjičeni već bio poznat policiji, ali je slobodno šetao naoružan Sarajevom.

Društvo se suočava s izazovima roditeljstva u modernom društvu gdje nasilje postaje sveprisutno, a građani postaju nemoćni svjedoci.

Stručnjaci apeliraju na društvo da prihvati dijagnozu i ozbiljno pristupi problemu nasilja. Samo zajedničkim naporima i odgovornim djelovanjem možemo se nadati stvaranju sigurnijeg i zdravijeg društva za buduće generacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79