Trudnica iz Sarajeva koja je hitno prebačena u Zagreb u teškom stanju

U Zagreb je iz sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prebačena žena u 21. sedmici trudnoće koja je oboljela od teškog ARDS-a (respiratornog distres sindroma) radi neophodnog tretmana na ECMO uređaju.

Za ovaj hitni transport helikopter je ustupio Helikopterski servis Republike Srpske, a Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je osigurao plaćanje, saopćeno je iz ove ustanove za Index.hr.

Prof. dr. Vlado Krajinović i doc. dr. Marko Kutleša primili su pacijenticu na intenzivnu njegu bolnice “Fran Mihaljević” u Zagrebu.

“Ponosan sam na Opću bolnicu Sarajevo, na rad svih zaposlenika i na veliki broj prijatelja koje smo stekli radeći predano svoj posao”, kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.

Prema informacijama iz zargebačke bolnice, trudnica se nalazi u jako lošem stanju, a prema nalazima hrvatskih doktora, pluća su joj u izuzetno teškom stanju i praktično “nestaju”.

“I u jednom trenutku, kada smo napravili kontrolnu snimku pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktički nestaju i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Dogodilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u covidu-19, tzv ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom”, kazao je hrvatski liječnik, prenosi Index.hr.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79