Trudnice u FBiH primorane da kupuju lijek clexane za koji je potrebno izdvojiti 3.000 KM!

Trudnice u Federaciji BiH s dijagnozom trombofilije, koje moraju primati injekcije clexane kako bi trudnoću iznijele do kraja, izložene su raznim oblicima diskriminacije. Ovaj lijek nije im podjednako dostupan u svim kantonima, pa je tako u Kantonu Sarajevo besplatan, u pojedinim kantonima refundiraju se troškovi liječenja, ali su u većini slučajeva trudnice primorane da kupuju clexane, za što je tokom trudnoće potrebno izdvojiti 3.000 KM.

Različit tretman

Kako injekcije moraju primati i određeni period nakon poroda, taj iznos bude daleko veći. Zbog velikih troškova liječenja, mnoge trudnice nemaju izbor, pa i putem društvenih mreža apeluju na to da im se pokloni clexane ili prikuplja novac za njegovu kupovinu. Pojedinačne cijene za jednu injekciju su različite i kreću se od 9, 10, 13,5 KM… One koji bi zakonski trebali urediti ovo pitanje kako bi sve trudnice imale isti tretman sve ovo ne dotiče. No, tračak nade pojavio se na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Zastupnik SDA Eldar Čomor uputio je inicijativu i pozvao Vladu FBiH i federalno Ministarstvo zdravstva da poduzmu korake kako bi trudnice u FBiH ostvarile isto pravo i mogućnosti korištenja lijeka clexane, piše Oslobođenje.

– Trudnice ovaj lijek koriste od uspostavljene trudnoće, pa do pete sedmice nakon poroda. Za ovaj lijek se izdvoji nešto više od 3.000 KM, a pitanje je različito riješeno od kantona do kantona. Trudnice upućuju pozive za pomoć i mole za prikupljanje injekcija, jer nisu u finansijskoj situaciji da ih kupuju. Ova informacija treba da zabrine nadležne i pokrećem inicijativu da se ovaj problem riješi jedinstveno za cijelu FBiH i da sve trudnice imaju isto pravo. Ostavljam mogućnost Ministarstvu da nađe najbolje rješenje, esencijalna lista ili izdvajanje posebnih sredstava u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, planiranjem sredstava za refundiranje trudnicama 100 posto nabavke kako lijeka clexane, tako i lijeka drugog generičkog naziva istog sastava i dejstva kao i clexane te da nas o realizaciji inicijative obavijesti, rekao je Čomor.

Eldar Čomor: Trudnice apeluju na to da im se pomogne

Priče trudnica koje su kupovale clexane kod svakog bi izazvale osjećaj gorčine. Vođene željom, vjerom i nadom da na svijet donesu novi život, poručuju da ništa nije vrednije od djeteta. U ZDK-u se tek nakon odobrenja hematologa može refundirati novac, ali je problem što hematolog to rijetko odobri. Trudnice iz Tuzlanskog kantona su ogorčene. Kažu da jedna injekcija clexanea košta 10 KM i ne može se dobiti o trošku Kantona.

– Poštujući federalne propise, niskomolekularni heparini nisu predviđeni da budu uključeni na pozitivnu listu lijekova TK-a. Stoga je Ministarstvo zdravstva uvrstilo niskomolekularne heparine na Program lijekova koji se apliciraju u okviru ili pod nadzorom bolničke zdravstvene ustanove, što je sa aspekta struke i sigurnosti primjene lijeka optimalno rješenje, rečeno je za Oslobođenje u Ministarstvu zdravstva TK-a.

Nadalje pojašnjavaju da su indikacije i doktrinarni pristupi za niskomolekularne heparine-enoksaparin i reviparin izrađeni od eksperata s Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

– Konzilij ljekara koji odlučuju o primjeni enoksaparina i reviparina je Konzilij ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, koji su jedini mjerodavni za formiranje kriterija za terapiju navedenim lijekovima, kao i za cjelokupan proces liječenja pacijenata u TK-u. Realizacija operativnog programa ovih lijekova ne ovisi o dostupnim novčanim sredstvima nego se isključivo vodi briga o kliničkoj opravdanosti, efikasnosti i sigurnosti primjene lijekova za pacijente, naglašavaju u Ministarstvu.

Federalnom Ministarstvu zdravstva poslali smo upit šta će poduzeti kako bi trudnice u FBiH imale isti pristup clexaneu. Umjesto konkretnog odgovora, dobili smo pojašnjenje aktuelne procedure po kojoj se lijek može dobiti.

– Federalno Ministarstvo zdravstva je s ciljem što bolje dostupnosti svim kategorijama pacijenata uvrstilo enoksaparin (clexane) otopinu za injekcije na listu lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti FBiH i to u jačinama od 20 mg/0,2 ml, 40 mg/0,4 ml, 60 mg/0,6 ml, 80 mg/0,8 ml i 100 mg/ ml. Lista lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti obavezna je za sve kantone, tj. sadržaj ove liste je obavezan za tzv. kantonalne bolničke liste lijekova. Lijekovi sa liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja kantona donosi vlada kantona na prijedlog kantonalnog ministra zdravstva, pojašnjavaju u federalnom Ministarstvu zdravstva.

U Ministarstvu zdravstva KS-a rečeno nam je da se clexane otopina za injekcije u napunjenoj šprici u jačinama 20mg/0,2m, 40mg/0,2ml, 60 mg/0,2ml i 80mg/0,2ml nalazi na listi lijekova KS-a, tačnije na listi lijekova čija je primjena dozvoljena u ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

– Javna ustanova Dom zdravlja KS-a dužna je navedeni lijek imati na raspolaganju i davati na korištenje pacijentima/icama kojima je lijek propisan, a tu svakako spadaju i trudnice sa dijagnosticiranom tromboembolijom, navode u Ministarstvu.

Federalna A lista

Malik Tvica iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona u pisanom odgovoru za naš list navodi da, s obzirom na to da se clexane ne nalazi na federalnoj A listi, lijek se ne nalazi ni na pozitivnoj listi lijekova u Posavskom kantonu.

– Imajući u vidu neophodnost primjene clexanea kod trudnica kojima je dijagnosticirana trombolija, Zavod zdravstvenog osiguranja Županije posavske je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne politike Županije posavske na sljedeći način riješio navedeno pitanje: sve trudnice na području Županije koje su osiguranice ZZOŽP-a imaju pravo na refundaciju sredstava utrošenih za clexane od 100 posto, što znači da je trudnicama clexane besplatan, naglašava Tvica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79