Trump na Kosovu “dobio” most i jezero

Natpis „Trumpov most“ (Trump Bridge) osvanuo je danas u ranim popodnevnim satima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode na Kosovu, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsjedniku da im je „donio mir“.

Uz ovu krajnju tačku jezera sa kosovske strane, i na početnoj – doslovce je sprovedena Grenelova ideja – „Trumpovo jezero“. Iz lokalne samouprave općine Zubin Potok, još uvijek nemaju saznanja o ovome.

Donio mir među narodima

Prema trenutno dostupnom video i foto materijalu, koji se dijeli preko društvenih mreža, transparent da je most Trumpov je razvučen preko lukova mosta. Na samom putu na mostu se trenutno nalazi još jedan transparent na kojem također na engleskom piše „Predsjedniče Trump kosovski Srbi Vam se zahvaljuju što ste donijeli mir“, javio je kosovski portal Kossev.

Istovremeno, desetak kilometara južnije, na samoj brani razvijen je transparent „Trumpovo jezero“.

Da se transparenti zaista i nalaze na jezeru, za Kossev su potvrdili čitaoci koji se nalaze u Brnjaku.

S druge strane, gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović, rekao je da nema saznanja o ovoj inicijativi, te da zbog privatnih obaveza nije trenutno u Zubinom Potoku.

Brnjački most preko jezera Gazivode jedan je od zaštitnih znakova općine Zubin Potok a nalazi se na granici Kosova i Srbije.

Jezero Gazivode, odnosno studija o izvodljivosti „dijeljenja Gazivoda kao pouzdanog izvora snabdijevanja vodom i energijom“ jedna je od tačaka sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji su potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti 4. septembra u Washingtonu, u prisustvu predsjednika SAD, Donalda Trumpa.

Prijedlog u šali

Ova tačka izazvala je kontroverze u kosovskoj javnosti, a koalicioni partner kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj, prijetio je i obaranjem vlade ukoliko ona bude potpisana. Sporazum je na kraju ipak bio potpisan.

U jednom od brojnih intervjua nakon potpisivanja sporazuma, specijalni izaslanik predsjednika Trumpa za mirovne pregovore Beograda i Prištine, Richard Grenell, čak je i komentirao da je u žaru rasprave o tome da li u sporazumu Gazivode treba da bude oslovljeno kao tako ili po albanskom pozivu „Ujman“, on u šali predložio da se jezero nazove Trumpovo jezero.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79