Tuča učenika kod OŠ “Ivo Andrić”

Banjalučka policija pokrenula je istragu nakon brutalnog premlaćivanja petnaestogodišnjeg učenika u blizini Osnovne škole “Ivo Andrić”, saznaje Srpskainfo.

Petnaestogodišnjaka, inače učenika Osnovne škole “Miloš Crnjanski” pretukla su čak sedmorica učenika OŠ “Ivo Andrić”. O slučaju je obaviještena policija, a pomoć dječaku ukazana je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Dječaku su konstatovane brojne povrede glave i tijela.

U OŠ “Ivo Andrić” potvrdili su da su u incidentu učestvovali učenici sedmog, osmog i devetog razreda njihove škole, te da se preduzimaju sve mjere u cilju sankcionisanja odgovornih.

“Tuča se dogodila 25. januara ove godine oko 12.30 izvan kruga škole, ali su bezbjednosne kamere zabilježile sve. Sedmorica učenika naše škole tukla su učenika devetog razreda Osnovne škole ‘Miloš Crnjanski'”, objasnili su u OŠ “Ivo Andrić” dodavši kako je incident šokirao sve zaposlene.

“Preduzimamo sve mjere u skladu sa zakonom, a biće obavljen i razgovor sa svim učesnicima, nakon čega će biti donesene određene disciplinske mjere”, pojasnili su u školi.

Portparol Policijske uprave Banja Luka Marija Markanović izjavila je da su maloljetnici saslušani u prisustvu roditelja.

“Protiv odgovornih maloljetnika nakon kompletiranja predmeta biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnoj postupka”, navela je Markanovićeva.

Prekršajni postupak biće pokrenut i protiv roditelja maloljetnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79