Tuga u BiH: Napustila nas je Ilka Pandža, imala je 107 godina

Jedna od najstarijih žena u BiH, baka Ilka Pandža preminula je u 107. godini života.

Živjela je u naselju Raštani u Mostaru, i rado je pripovijeda o danima iz svoje mladosti. Ova je baka u svojoj 96. godini išla pješice iz Mostara prema Međugorju, te propješačila oko 30-ak kilometara.

Ilka je rođena u Mostaru davne 1914. godine. Imala je devet godina i mlađu sestru kad im je umrla majka. Otac se kasnije ponovno oženio i dobio djecu s drugom ženom, piše Večernji.hr.

Kao i sve hercegovačke djevojčice i djevojke u to vrijeme, i Ilka je sa svojih 14 godina otišla u „najam“, odnosno na rad kod bogatih porodica kako bi zaradila novac. Nakon rada kod bogatih porodica, baka Ilka je počela raditi u tadašnjoj mostarskoj tvornici duhana i tu je ostala do odlaska u penziju, objavio je prošle godine Fenix-magazin.

Ilka se za svog odabranika Karla udala kad je imala 27 godina. Bio je četiri godine mlađi od nje i radio je na željeznici. Zajedno su dobili petero djece (četiri kćerke i sina) i stvorila topli dom. Ona je u međuvremenu postala baka, prabaka i praprabaka. Baka Ilka je tokom svog života radila sve težačke poslove u polju. Poput svih hercegovačkih žena svoga vremena, čuvala je životinje, pravila domaći sir, kajmak, maslo.

Najdraža hrana su joj bili hljeb i mlijeko, te nikad u svojih 107 godina nije pila mlijeko iz tetrapaka, već isključivo domaće.

Sprovod Ilke Pandža je sutra, 24. jula u Mostaru. Pogrebna povorka kreće u 17 sati ispred Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg, a pokop je na rimokatoličkom groblju Orlac.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79