Tuga u Sarajevu: Iznenada preminuo poznati sarajevski kazandžija Omar Krasnić

Napustio nas je poznati sarajevski kazandžija Omar Krasnić bez kojeg Baščaršija neće biti ista. Omar Krasnić preminuo je u 44. godini života.

Svoj životni vijek posvetio je obradama metala, bakra, aluminija i ostalih metala pravi razne predmete i suvenire, koji nijednog posjetitelja i naručioca nisu ostavili ravnodušnim. Posebno mjesto u njegovom životu zauzimali su mališani i životinje sa kojima je bio okružen svakodnevno. Pravio je mačeve, štitovo, zidne ukrase, lampe, nakit pa čak i muzičke instrumente.

Dženaza namaz će se klanjati u ponedjeljak 15.8.2022. godine u 17h na Starom mezarju Faletići. Iza preminulog Omara ostala je majka Sabina, kćerka Lejla sa suprugom Hamzom, kćerka Emina, sestra Almira i ostala mnogobrojna porodica.

Bio je prepoznatljiv po tome što je u svom svom studiju godinama izrađivao, kako tradicionalne predmete od metala, poput starinskog posuđa (ibrika, džezvi, meteriza…), zidnih ukrasa (gravura, levhi…), predmeta za svakodnevnu upotrebu (natpisa, putokaza, lampi…), tako i prelijepe komade neobičnog nakita (prstenja, ogrlica, naušnica…), te predmete inspirisane viteštvom i srednjovjekovnim bosanskim kraljevstvom (mačeve, sjekire, štitove, viteške oklope…)

Prijatelji na društvenim mrežama opraštaju se od poznatog sarajevskog kazandžije.

“Čaršija više nikada neće biti ista”

“Neki dan se pohvalih tvojim vještim, talentovanim rukama kako s ponosom nosim sve što si mi napravio. Iskreno, u šoku sam.. Dragi Omar Krasnić, sad krasi džennetske bašće onako kako si svojim rukama krasio Dunjaluk a On zna zašto te tako rano pozvao sebi. 😔”

“Pa dragi Omar Krasnić 😭😭 Zar I ti….
Proklet je ovaj život, koji nam uzima sve što je dobro…. Bio si jedna od onih čistih, prelijepih duša.  Hvala ti za sva druženja I svirke. Nedostajat će mi topla prića koju si uvijek imao I hvala ti za svu inspiraciju…. Rahmet ti duši…”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)