Tuga u Zenici: Preminuo Ištvan Gabor

Duboko ožalošćeni obavještavamo teatarske umjetnike i publiku, građane grada Zenice i širu javnost da je u petak 13. novembra 2020. godine preminuo Ištvan Gabor, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, obavijestili su sinoć iz ove ustanove kulture.

Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za opštu književnost, bibliotekarstvo, teatrologiju i scenske umjetnosti – grupa gluma, u klasi prof. dr. Josipa Lešića i Kaće Dorić.

Nakon što je dvije godine proveo u banjalučkom pozorištu, 1981. godine postao je članom Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Tokom svog dugogodišnjeg angažmana u BNP-u tumačio je oko devedeset uloga u predstavama različitih žanrova.

Ipak, treba naglasiti da je tokom svoje glumačke karijere naročiti afinitet pokazao za kreiranje komičnih i grotesknih likova. U toj oblasti ostvario je svoje najuspješnije glumačke kreacije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79