TUGO NAŠA: Novi korisnici Dječije javne kuhinje u Lukavcu od danas bez hrane zbog nedostatka novca

Dječija javna kuhinja u Lukavcu trenutno nema sredstava da obezbijedi kuhane obroke za nove korisnike, već samo za one stalne kojih ima 250.

Kako je potvrdila Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista “Ruke prijateljstva”, koje je prije četiri mjeseca preuzelo kuhinju, iz Budžeta Općine Lukavac je na godišnjem nivou izdvojeno 12.000 KM za rad ove kuhinje, ali da ovaj novac još uvijek nisu dobili.

Kako je kazala za portal Interview.ba Dječija javna kuhinja radi već drugu godinu.

– Sami se finansiramo i uz pomoć dobrih ljudi. Sami plaćamo prostor, kiriju, režije… – pojasnila je.

Kada je u pitanju novac koji trebaju da dobiju od Općine Lukavac, kaže da još nije legla ni prva obećana tranša. Navela je kako je na početku rada ove kuhinje bilo je 80 korisnika, dok ih je sad 250, a među njima su i djeca i stariji ljudi.

– Nama je žao, ali morali smo obustaviti isporuku za nove korisnike – zaključila je ona.

Istaknula je da su iz Općine Lukavac kao opravdanje za neisplaćivanje novca naveli da su imali problem sa papirima, jer su tražili dodatne dokumente od Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja TK-a. Međutim, dodala je da je njeno udruženje poslalo sve potrebne papire.

Novac kada stigne dokumentacija

S druge stane, načelnik Općine Lukavac Edin Delić za Interview.ba rekao je da su zahtjevali da se dostavi određena dokumentacije, dokaze da je sve što rade u skladu sa namjenom sredstava, te da je ovo posebno osjetljiva tema i da su se zato tražili stavovi nekoliko institucija.

– Ta organizacija nije nikada odgovorila, a ako jeste, to se desilo u zadnja dva, tri dana te nismo uspjeli pregledati – rekao je on.

Posebna pitanja na koja će se tražiti odgovori u skorije vrijeme su, kako pojašnjava Delić, da li kuhinja ima sve sanitarne dokumente, o kojoj djeci se radi i po kojem kriteriju se dijeli hrana, zašto baš ta djeca, a ne neka druga…

– Dajte nam kriterije za spisak djece, pa ćemo dati i duplo više novca – poručio je on.

Također je i dodao da je posebno pitanje za sociologe i psihologe da li je takva vrsta sigmantizacije dobra i prihvatljiva, ili bi bilo bolje da se ta sredstva prebace njihovim porodicama, pa da djeca i ne znaju da se izdvaja pomoć za njih.

Naveo je i kako Općina trenutno finansira karte porodicama sa djecom gdje su roditelji nezaposleni, pa i za one koji nemaju zdravstveno.

– Kada ispoštuju proceduru, prebacit ćemo prvu tranšu novca. A ako bilo šta ne bude kako treba, reagovat ćemo jer moramo pratiti utrošak sredstava. To su sve ozbiljna pitanja na koja će se morati dokazati, a toliko medijske pažnje se pridaje oko toga, da je to više politika nego bilo šta drugo – zaključio je on.

A svi koji žele svoj doprinos ovoj kuhinji, mogu dati na sljedeće načine:

Za uplate iz BiH:

ZIRAAT BANK BH LUKAVAC
Žiro račun: 18 614 203 102 473 72

djecijakuhinjalukavac@gmail.com

Za uplate iz inostranstva:

ZIRAAT BANK BH D.D.-FILIJALA TUZLA

SWIFT CODE: TZBBBA22
IBAN: BA39 1861421200093944

Primalac: Udruženje Altruista „Ruke prijateljstva“ ul:Titova bb , 75 300 Lukavac

Svrha: Djecija javna kuhinja

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79