Tukao majku do smrti, pa je zakopao u dvorištu: Dobio osam godina zatvora

Nikola Filipčev (25) iz Bačkog Gradišta osuđen je pred Višim sudom u Zrenjaninu na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, zbog ubistva majke Dušice, piše Dnevnik.

Sud je Filipčevu, nakon okončanja glavnog pretresa u krivičnom postupku, koji se vodio po optužnici Višeg javnog tužioca u Zrenjaninu, izrekao i obavezno psihijatrijsko lječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi.

Šuta i smeće

Okrivljeni je proglašen krivim jer je neutvrđenog dana, u maju 2019. godine, u stanju kada je njegova sposobnost da shvati značaj svog djela i upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena, usljed šizotipalnog poremećaja, ubio majku Dušicu. On ju je više puta pesnicom udario po glavi i tako joj nanio povrede usljed kojih je preminula.

Nakon toga je njeno tijelo zakopao u dvorištu kuće, ispred pomoćnog objekta, a raku je zatrpao i prekrio šutom i smećem. Za ovaj jezivi zločin saznalo se tek u februaru prošle godine. Viši javni tužilac u Zrenjaninu Zoran Đuran je tada saopćio da je osnovana sumnja proizašla na osnovu operativnog rada Policijske uprave Novi Sad, odnosno Policijske stanice Bečej, te obavljene ekshumacije tijela pokojne Dušice i preliminarnih rezultata obavljene obdukcije.

Ekshumacija je obavljena 19. februara 2020. u prisustvu dežurnog zamjenika višeg javnog tužioca u Zrenjaninu, specijaliste sudske medicine i policajaca.

Uhapšenom Nikoli je, odmah poslije toga, na prijedlog javnog tužioca, određen. Prema nezvaničnim informacijama, Nikola je u početku negirao da je ubio majku, tvrdeći da je ona umrla prirodnom smrću prije skoro godinu dana i da ju je zakopao u dvorištu jer nije imao para za sahranu. Filipčev je, inače, živio sa pokojnom majkom, a otac ih je napustio prije nekoliko godina kada je otišao u Nemačku da živi i radi.

Nezadovoljan visinom izrečene zatvorske kazne, viši javni tužilac je najavio da će izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu, s prijedlogom da se okrivljeni osudi na kaznu zatvora u dužem vremenskom periodu od osam godina.

Tokom poligrafskog ispitivanja, Filipčev je priznao da je udarao svoju majku, sve dok nije prestala da diše, uz napomenu da je ona njemu prva udarila šamar i da je kukala da je gladna.

Otišao da se napije

– Povrijedio me je taj njen šamar, a onda sam uzvratio, šamarao sam je i udarao, bila je sva modra i u jednom trenutku je prestala da diše. Kada sam vidio da ne diše, uplašio sam se i nisam znao šta da radim. Otišao sam da se napijem i razmislim šta da radim. Poslije sam se vratio kući, otišao u dvorište i iskopao duboku rupu. Onda sam majku umotao u ćebe i jedva sam je odnio do te rupe, gdje sam je zatrpao zemljom – ispričao je Nikola Filipčev, uz napomenu da je, kada je tijelo počelo da širi neprijatan miris, otišao iz porodične kuće i iznajmio stan od čovjeka kod kojeg je radio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79