Tunel Crnaja: Radovi počinju kada su trebali biti završeni, Jablaničani najavljuju blokadu

U junu prošle godine potpisan je ugovor vrijedan 12,8 miliona KM o rekonstrukciji 550 metara dugog tunela na magistralnoj cesti M-17, dionica Konjic – Jablanica, jednoj od najprometnijih dionica u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ugovor su potpisali direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača – JV u sastavu HP Investing d.o.o. Mostar i Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Tada je naglašeno da će se radovi finansirati iz kreditnih sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

– Pripremni radovi na gradilištu će početi 1. jula 2019. uz napomenu da će glavni radovi na rekonstrukciji započeti krajem turističke sezone, odnosno krajem perioda godišnjih odmora. Planirani rok za završetak radova je 15. decembar 2020. godine – saopćili su tada iz Cesta FBiH.

Uskoro će datum kada su radovi trebali biti završeni, a oni nisu još ni započeti?! Uslijedile su naizmjenično najave i odgode radova, trebalo se konačno početi u septembru, pa je ponovo sve prolongirano.

Problem je nastao kako osigurati nesmetan saobraćaj u tunelu uz minimalne zastoje. Ukoliko se novac ne realizira do kraja 2021. godine, prijeti plaćanje finansijskih penala.

Nezvanično saznajemo da su izvođači radova pribavili sve potrebne dozvole, pa se očekuje da će radovi na tunelu Crnaja početi ubrzo, najkasnije u drugoj polovini decembra.

– Radovi će uskoro početi, nema sumnje. Obećano nam je da će zastoj u saobraćaju iznositi manje od pola sata, što mi odmah potpisujemo. Mislim da se to može uraditi, ali uz maksimalno ozbiljan rad svih uključenih u ovaj zahtjevan posao.

U razgovorima sa predstavnicima Vlade FBiH i JP Ceste FBiH tražili smo da se regulacija prometa prati na dnevnoj bazi, kako bismo mogli reagovati na vrijeme ukoliko dođe do većih zastoja od sat-dva – kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Istovremeno, Udruženje privrednika Jablanica, kojih se najavljeni radovi najviše tiču, ističu da nisu protiv rekonstrukcije tunela, uz uvjet da se osigura i odredi alternativni pravac. Također, traže da se odredi tačno vrijeme zadržavanja vozila u koloni, satnica, minutaža…

Ukoliko se odbije traženo, Udruženje privrednika Jablanica će sa lokalnim stanovništvom krenuti u svakodnevnu blokadu saobraćajnice magistralnog puta M-17, a sve u skladu sa zakonskim propisima prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79