Tunel na koridoru 5C bit će u oba entiteta, gradit će ga Autoceste FBiH i RS

Direktori preduzeća Autoceste Federacije BiH i Autoputevi Republike Srpske Adnan Terzić i i Dušan Topić razgovarali su u Banjoj Luci o saradnji dvije firme na zajedničkim projektima, među kojima je gradnja tunela “Putnikovo brdo dva”.

Tunel se nalazi u okviru realizacije projekta dionice autoputa na Koridoru 5C, na pravcu od petlje Rudanka do međuentitetske linije.

“S obzirom da ovaj tunel jednim dijelom prelazi na teritoriju drugog entiteta, neophodno je urediti međusobne odnose, prava i obaveze preduzeća nadležnih za izgradnju, održavanje i upravljanje autoputevima”, objavljeno je na internet stranici preduzeća Autoputevi RS.

Na sastanku Topića i Terzića potvrđen je raniji dogovor da se kompletna izgradnja tunela “Putnikovo brdo dva” realizuje u okviru projekta izgradnje pomenute dionice i da dio troškova izgradnje na teritoriji FBiH snosi nadležno preduzeće – Autoceste FBiH.

“U narednom periodu očekuje se usaglašavanje detalja sporazuma”, navode u Autoputevima RS.

Bliska saradnja dva preduzeća se očekuje i na planu izgradnje autoputa na području Brčko distrikta, s obzirom da bi preko te teritorije trebalo da ide dionica autoputa od Doboja do Rače i granice sa Srbijom, kao i krak autoputa Beograd-Sarajevo iz pravca FBiH.

“O detaljima realizacije ovog projekta bit će riječi i u narednom periodu, na sastancima sa čelnim ljudima distrikta“, dodaju iz Autoputeva RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79