Turčalo: “Kako korupcija truje političku kuturu!?

 Konvencija Ujedinjenih Nacija protiv korupcije usvojena je 2003. godine na Generalnoj skupštini UN-a, te se u svijetu 9. decembar obilježava kao “Međunarodni dan borbe protiv korupcije”.

Korupcija, kao društveno opasna pojava prodire u sve segmente društva i predstavlja krivično djelo kojim se ugrožava privredni, društveni, politički i moralni razvoj i prosperitet svake države, pa tako i Bosne i Hercegovine.

Međutim, bez obzira što je poslijeratna BiH sama majka ove opake pojave, Dan borbe protiv korupcije nije obilježen ili je to pak učinjeno vrlo stidljivo. O ovom danu oglasio se Sead Turčalo, dekan FPN u Sarajevu na svom fb profilu. Kako korupcija ‘truje’ političku kulturu i delegitimizira institucije

✅ Međunarodni dan borbe protiv korupcije ⭕️Klijentelizam i korupcija se ubrajaju u red dominantnih faktora urušavanja države i društva. Dok klijentelizam potkopava strukture države i društva, korupcija primarno ‘truje’ političku kulturu države. ‘

⚠️Trovanja’ političke kulture kroz korupciju stvara dodatno pogonsko gorivo za urušavanje države, a može se simplificirano objasniti na sljedeći način. Na izborima građani dodjeljuju zadatak pojedincima i političkim opcijama da zastupaju i brane njihove interese, odnosno da ih predstavljaju.

🔰Ukoliko izabrani predstavnik/ca zloupotrebljava položaj i moć stavljajući privatni ispred općeg interesa on/a delegitimizira sebe. Obzirom da takva, korupcijom delegimizirana osoba predstavlja instituciji, on/a delegitmizira i instituciju koju predatavlja.

❌Delegetimizirajući instituciju korumpirani političari urušava povjerenja građana u integritet državnih institucija, a sami time i države.

‼️Ovo je jedan od temeljnih razloga zbog čega efikasna borba protiv korupcije predstavlja ključ osnaživanja integriteta institucija i povjerenja u državu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79