Turčin, tvorac prve vakcine protiv korone: Do ljeta se vraćamo normalnom životu

Normalnom životu ćemo se vratiti do ljeta. Poručio je to tvorac prve vakcine protiv koronavirusa Ugur Sahin, profesor na Sveučilištu Johannes Gutenberg i suosnivač biotehnološke tvrtke BioNTech, piše Večernji list, koji je razgovarao s poznatim znanstvenikom.

Na pitanje kada će pandemija COVID-19 prestati, Sahin je rekao da neće prestati, ali ćemo je moći kontrolirati.

Virus će se promijeniti

-Ne sumnjam da ćemo, prođe li sve dobro u Evropi, dovoljno kontrole postići u septembru, ali ćemo smrtnost smanjiti već u martu ili aprilu. A poslije ćemo imati manja izbijanja jer se još neće svi cijepiti. Morat ćemo naučiti živjeti s tom situacijom. Dolazit će s vremena na vrijeme do jake zaraze, zbog necijepljenosti ili imunosupresije, s tim ćemo morati živjeti, ali vratit ćemo se u naš normalan život najkasnije do ljeta, to je ono što ja vjerujem.

Moramo vidjeti koliko dugo će trajati imunitet nakon cijepljenja. Imunost će padati, virus će se promijeniti pa ćemo u nekom trenutku shvatiti da nam treba novo cjepivo. Pitanje je je li to pet mjeseci, 18 ili dvije godine. U ovom trenutku to ne znam. Ako vidimo da se cjepivo dobro podnosi, da nema ozbiljnih nuspojava, mogli bismo ići na to da se cijepimo svake godine, da budemo sigurni. To je jedna opcija. No moramo još vidjeti – rekao je Sahin.

Upitan može li njegova vakcina zaštititi od novih sojeva COVID-19, Sahin je kazao da su ga do sada testirali na britanskoj varijanti, a uskoro će objaviti i podatke o brazilskoj, kao i južnoafričkoj.

Britanska, južnoafrička i brazilska varijanta

-Kod britanske varijante nivo zaštite je isti, nešto je manji kada se radi o južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. No to nije ništa što bi nas zabrinulo. Važno je reći da su antitijela samo jedan nivo zaštite te da postoje i drugi nivoi. U svakom slučaju, želimo procijeniti kako se soj može promijeniti te napraviti kliničku studiju s jednom ili dvije varijante da bismo vidjeli koliko se često te promjene događaju – rekao je Sahin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79