Turisti se vratili u BiH, hoteli puni: Od početka godine zabilježeno 700.000 noćenja

Da se bosanskohercegovački turizam oporavlja od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, pokazuju i zvanični podaci turističkih zajednica, kao i Agencije za statistiku BiH.

Od početka ove godine, prema podacima Agencije, turisti su ostvarili 328.624 posjete, što je više za 54,4 posto te 757.839 noćenja, odnosno za 49,5 posto više u odnosu na isti period lani.

Horor iskustvo iz Neuma: Gazdarica im se žalila jer su potrošili pola bojlera vode, gasila im klimu i frižider (VIDEO)

Rast broja putnika

Bilježi se i porast broja putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. U odnosu na juli prošle godine, taj broj je deset puta veći. Prošlog mjeseca kroz Sarajevski aerodrom prošlo 136.017 putnika, dok je taj broj u julu 2020. godine iznosio 13.345.

Kada je riječ o broju obavljenih letova, on je u julu 2021. godine bio 1.582, što je u poređenju s julom 2021., kada je ostvaren 491 let, tri puta više.
Ima još slobodnih kapaciteta

Hadžić: Bolja situacija

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, ističe da je, što se tiče popunjenosti smještajnih kapaciteta, situacija najbolja u jedinom bh. gradu na moru.

– Pohvalio bih Neum. Oni imaju popunjenost bolju nego ikada. Ljudi su željni odmora i mora, a i odlazak izvan BiH je otežan – rekao je Hadžić.

Što se tiče bh. hotelijerstva, prema riječima Hadžića, još je mnogo slobodnih kapaciteta te se situacija sporije popravlja u poređenju s 2018. i 2019. godinom.

– Turisti moraju ispuniti puno uvjeta na granicama zbog koronavirusa. Popunjenost je još slaba, ali u svakom slučaju je bolja nego prošle godine – kazao je Hadžić za „Avaz“.
Stanje odlično

Sarajevo u julu posjetilo 41.508 gostiju

U Sarajevu u subotu počinje i Sarajevo Film Festival (SFF). Ulice su već danima pune turista, a popunjenost smještajnih kapaciteta također raste. Hadžić očekuje da će se i u narednim danima bilježiti povećanje, ali smatra da bi situacija bila još bolja kada SFF ne bi bio lokalnog karaktera. Ipak, naglasio je da je trenutno stanje odlično u poređenju s prošlom godinom, kada je Festival održan online te nije bilo turista.

– Očekujemo i u narednom periodu priliv turista, ukoliko pandemija koronavirusa ponovo ne ugrozi i dolazak turista, a i poslovanje – zaključio je Hadžić.

Turistička sezona u Hercegovini: Neumljani zadovoljni, u Međugorju djelomično, a u Mostaru nikako

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kažu da je u mjesecu julu 2021. KS posjetilo 41.508 gostiju, od čega je 34.882 strana državljana.

– Povećanje u odnosu na 2020. godinu iznosi 717,1 posto, U odnosu na 2019.godinu je smanjenje za 50,5 posto – naveli su.
Svi su zadovoljni

Jurković: Očekuje se prebukiranost

Dragan Jurković, načelnik Neuma, za „Avaz“ je rekao da su ovim dijelom sezone svi zadovoljni. Restorani i ljetne bašte, prema riječima Jurkovića, vrve od gostiju.

– Čini se da će svi ove godine dobiti svoj dio turističkog kolača. Tokom posljednjih 15-ak dana kod nas su svi kapaciteti popunjeni. Ako ovakve vremenske prilike budu potrajale, očekujemo prebukiranost i do kraja sezone. Svi su zadovoljni, to s ponosom ističem. Naglašavam da naši državljani čine 70 posto gostiju – kaže Jurković.

Kako Neum javne prihode parkira kod političara HDZ-a


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79