Turistički radnici iz nekoliko bh. gradova: “Pustite nas da radimo!”

Turistički radnici iz Međugorja, Mostara, Ljubuškog, Čitluka i Čapljine za utorak su najavili proteste u Sarajevu nezadovoljni jer Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo odluku kojim bi se olakšao ulazak stranaca u našu zemlju, te odluku da samo tokom ljeta budu ukinute vize turistima iz Saudijske Arabije, te Velike Britanije i Irske.

Iz istih razloga protestnu šetnju organizirat će i turistički vodiči iz Sarajeva.

Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje, kazao nam je da će vjerovatno, kako su ranije najavili, pokrenuti tužbe, ali da ne vjeruje da će to ikoga natjerati da nešto uradi.

Odlučili su se za proteste, o čemu su jutros obavijestili MUP Kantona Sarajevo. Na proteste ispred zgrade Partlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojoj je i Vijeće ministara BiH, doći će ih stotinu, ukoliko bude prihvaćen prijedlog Federalnog kriznog štaba da broj osoba koje mogu boraviti na otvorenim bude povećan na stotinu.

– Doći će turistički radnici iz Međugorja, Ljubuškog, Mostara, Čitluka, vjerovatno i Čapljine. To smo organizorali mi i Udruženje Turistički Klaster Hercegovina. Želimo poslati poruku da nas puste da radimo. Nema politiziranja nikakvog. Pa treći najveći konzument u Međugorju su Irci. Mi direktno ovisimo o njima. Od Italijana nemamo koristi. Oni ne mogu doći jer po odlaksu iz BiH u Italiju moraju u karantin 14 dana – istakao je Ljubić.

Izmjenu i dopunu Odluke o vizama, kojom bi se privremeno ukinule vize za turiste iz Saudijske Arabije, te Velike Britanije i Irske, nisu prihvatili ministri iz HDZ-a BiH u Vijeću ministara BiH, a jedno od obrazloženja je bio sigurnosni aspekt.

– Ne znam šta je u pitanju, koji su razlozi, govori se o političkoj trgovini. Ali ne znam koji je sigurnosni aspekt Velika Britanija i Irska – prokomentirao je Ljubić.

Iz Udruženja turističkih vodiča Sarajeva “Vučko” istakli su da će protesta šetnja biti održana u utorak i ići će od Baščaršije do zgrade bh. Parlamenta. I njih će biti stotinu, ukoliko epidemiološke mjere to budu dozvolile.

– Vijeće ministara ne želi ukinuti obavezan PCR test za strance koji su vakcinisani i preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci. Zbog te odluke, sve grupe su na stend baju. Ako ne usvoje izmjene i dopune Odluke o dodatnim uvjetima za ulazak stranaca, svi će obilaziti BiH kao destinaciju. Ne isplati im se vaditi PCR test. Zamislite nekoga ko je u došao u Dubrvnik i želi doći u Sarajevo na ćevape. Mora platiti PCR test. Dođe skuplja pita nego tepsija – istakao je Mirza Omerhodžić, predsjednik Udruženja turističkih vodiča Sarajeva “Vučko”.

Izmjena i dopuna Odluke o uvjetima za ulazak stranaca Odluka značila bi da ne moraju imati isključivo PCR test da bi prešli granicu, već mogu imati i potvrdu da su vakcinisani ili da su prebolovali COVID-19. Ova odluka nije usvojena u Vijeću ministara BiH jer prethodno nije usvojena izmijenjena Odluka o vizama, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Kako je najavljeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH u ponedjeljak, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će razmotriti druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH. Očekujemo odgovor iz Ministarstva o čemu je tačno riječ piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79