Turistički radnici pisali Vijeću ministara: Građane BiH izostaviti iz odredbe za negativni PCR test

Nakon jučerašnjeg zaključaka Vlade Kantona Sarajevo da se od Vijeća ministara BiH traži donošenje mjera obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, za sve osobe koje ulaze u BiH, oglasili su se predstavnici turističkih radnika.

Po pitanju novih prijedloga mjera koje direktno ponovo pogađaju najviše turističku i ugostiteljsku branšu, ljubazno vas molim da utičete na to da se ne ponovi repriza iz marta prošle godine, stoji u psimu koje potpisuje Aida Terzić, članica savjetodavnog tijelo za ekonomska i privredna pitanja Kantona Sarajevo.

“Dobila sam ogroman broj poziva od mojih kolega koji su već u velikoj panici, te me mole da vam se obratim. Zdravlje naših građana je svakako na prvom mjestu međutim naš prijedlog je da se nastavi sa sprovođenjem aktuelnih mjera, pojačanih kontrola i ostalo, umjesto donošenja novih. Po pitanju uvođenja negativnog PCR testa, pri ulasku u BiH ukoliko budete primorani donijeti taj zaključak najljubaznije Vas molim u ime naše branše da izuzmete građane BiH iz tog spiska, po uzoru na Hrvatsku i ostale zemlje koje su ovog ljeta uvele PCR testove ali ne i za svoje građane”, navodi se.

Kao razlog navode ogroman broj turističkih agencija koji je već rasprodao i uplatio u inozemstvo putovanja širom svijeta na koja naši građani odlaze poput Turske, Egipta, UAE i slično te je taj plaćeni novac nemoguće u ovom momentu vratiti prenosi Klix.

“Ukoliko se to desi i ne izuzmete bh. građane iz ovog spiska dovest ćete ponovo turističke radnike na rub egzistencije, budući da su ogromne sume novca već uplaćene u inostranstvo, a građani (turisti) će ukoliko se to desi potraživati svoj novac, što turističke agencije neće moći realizovati. Molim vas da imate empatiju prema ovoj grani koja je uz dužno poštovanje prema svim ostalim najsnažnije pogođena, a ti ljudi i ti radnici su samo u 2019. godini akumulirali preko milijardu KM u državnu kasu”, navodi se u pismu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79