Turković: “Mali šengen” postaje dio berlinskog procesa

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković izjavila je da inicijativa “mali Šengen” postaje dio Berlinskog procesa pod okriljem EU.

– Kako bi se u budućnosti iskoristila ova šansa za razvoj ekonomije BiH i unapređenje međusobne saradnje u regionu, te otklonile prisutne dileme i nedoumice, nedavni sastanci održani u okviru Berlinskog procesa donose novu dimenziju u odnosima između regiona i EU, naglasila je Turković.

Ona je pojasnila da se u sklopu priprema koje zemlje učesnice obavljaju povodom predstojećeg Samita Berlinskog procesa razmatra usvajanje nacrta izjave Zajedničkog regionalnog tržišta, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Vijeću ministara.

Turkovićeva je dodala da bi to u praksi trebalo značiti da će se inicijativa “mali Šengen” inkorporirati u CRM, a samim tim i postati integralni dio Berlinskog procesa.

– Izuzetno je važno da EU planira, putem Berlinskog procesa, ovu ideju prihvatiti kao svoju, što bi trebalo pružiti dodatno povjerenje u ovu inicijativu, a u završnici donijeti brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja Uniji, naglasila je Turkovićeva.

S obzirom da je na predstojećem Samitu Berlinskog procesa u Sofiji predviđeno usvajanje ove deklaracije od svih učesnika, ona je rekla da je Ministarstvo iniciralo da Vijeće ministara pripremi prijedlog u vezi sa deklaracijom i dostavi ga Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79