Turković: Na putu ka EU niko nas neće zaustaviti

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je nakon sastanka sa austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom kazala da BiH ništa neće zaustaviti na putu ka članstvu u EU.

“Nadamo se da će isporuka vakcina kroz oba mehanizma (COVAX I EU) teći kontinuirano i redovno i da će to omogučiti masovnu imunizaciju u BiH. Osim borbe protiv pandemije, razgovarali smo i o nizu drugih važnih pitanja”, kazala je.

Turković je austrijskom šefu diplomatije saopćila da su do MVP-a BiH došle informacije o tome da Evropska komisija razmatra određeno olakšanje putovanja.

“Izrazila sam nadu i očekivanje da bi BiH, s obzirom na stabilizaciju epidemiološke situacije i budući proces vakcinacije, mogla biti obuhvaćena takvim novim mjerama.”

Istakla je da su EU i njene članice najvažniji ekonomski I politički partner BiH.

“I svaka olakšica bi podstakla ekonomska kretanja I brži izlazak iz krize. U političkom smislu konstatirali smo da su odnosi BiH i Austrije jako dobri i a Ausrija zagovara članstvo BiH u EU”, dodala je.

Turković je istakla da uprkos čestoj negativnoj retorici pojedinih lidera, većina građana BiH snažno podržava evropski put i put ka NATO-u.

“Mi smo predani ispunjavanju 14 ključnih reformi i ograničenim ustavnim reformama kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava. Izrazila sam nadu da će EU prepoznati naše napore i pomoći nam da prevaziđemo unutrašnje opstrukcije I realiziramo neophodne reforme neophodne za kandidatski status”, rekla je.

Kaže da svi moraju biti svjesni da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta i blokade da onemoguće reforme i napredak ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna I održiva.

“Mi smo vrlo odlučni da nastavljamo naš put ka EU i vjerujemo da međunarodna zajednica deblokira institucije i tako podstakne pozitivne procese. Na putu ka EU nas ništa neće zaustaviti. To je naše opredjeljenje”, poručila je.

Turković je kazala da je s austrijskim kolegom razgovarala i o migrantskoj krizi, ali i bh. studentima koji se školuju u Austriji odnosno o njihovom besplatnom studiranju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79