Turković: Neko želi otvoriti Pandorinu kutiju, vodi se hibridni rat protiv BiH

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je neupitan, kazala je ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković nakon susreta sa ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanom Grdlićem Radmanom, odgovarajući na pitanje novinara o “non-paperu” koje je premijer Slovenije Janez Janša navodno uputio u Brisel.

“Uvjerena sam da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet, pa čak i ako unutar BiH imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču”, kazala je Turković.

Dodala je da “sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija i destabilizira stanje na Zapadnom Balkanu”.

“Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti neostvarene ratne ciljeve. Mi se već duže vrijeme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima sa malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv euroatlanskih interesa BiH i građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu”, zaključila je Turković.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine povodom informacija o non-paperu Slovenije pozvalo je na razgovor ambasadoricu te zelje u BiH Zoricu Bukinac.

Slovenija će od 1. jula ove godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, a Janša, prema informacija iz više izvora, planira na dnevni red nametnuti određenu viziju “dovršetka raspada Jugoslavije”. Janša je ranije demantirao ovakve navode, prenosi Radiosarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79