Turković o “blokadi” prijelaza: Spremni smo pomoći bh. privrednicima, kontaktirali smo s Hrvatsku

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je danas sa predsjednikom Vanjsko-trgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem. Obećala je pomoć privrednicima nakon odluke Hrvatske kojom prestaje tranzitni promet na nekoliko graničnih prijelaza.
VTK BiH, danas je uputila inicijativu u kojoj se traži reagiranje bh. institucija u vezi sa mjerama koje je donijela Republika Hrvatska, u vezi sa cestovnim prijevozom roba.

Tokom razgovora, razmotrene su mogućnosti koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu reakcije na odluke vlasti susjedne države.

Erglić je izvjestio ministricu o tome kako će nova kategorizacija u Hrvatskoj, prema sadašnjim pokazateljima, imati negativne posljedice po prijevoznike iz BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno pomoći našim privrednicima. Već smo napravili određene kontakte sa hrvatskom stranom po ovom pitanju i očekujemo da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje”, navela je ministrica Turković.

Novim pravilnikom, određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dtfiine do 14 metara, to je naloženo uklanjanje saobraćajnih znakova, signalizacije i opreme na cestovnim pravcima koji prestaju predstavljati tranzitne koridore.

Međutim, tim pravilnikom propušteno je utvrdivanje javnih cesta koje vode do i od pojedinih graničih prijelaza izmedu Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su definirani kao granični prijelazi za medunarodni cestovni prijevoz roba, temeljem Ugovora između dvije zemlje o graničnim prijelazima iz 2013. godine.

Radi se o prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79