Turković odbrusila Dodiku: BiH ti nije od jučer, osudi nasilje i rat u Ukrajini

Turković odbrusila Dodiku: BiH ti nije od jučer, osudi nasilje i rat u Ukrajini


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina nema jedinstven stav u vanjskoj politici zemlje pri tome uputivši niz dezinformacija i političkih napada na ministricu Biseru Turković.

Nije dugo trebalo da Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uputi odgovor na optužbe koje dolaze iz manjeg bh. entiteta.

“Bosna i Hercegovina ima Ustav, zakone i međunarodne sporazume koji su iznad bilo kojeg političara pa i onih koji blokadama i ucjenama nanose štetu građanima.  Sve ono što radim kao ministrica vanjskih poslova je u skladu sa Ustavom, zakonima, međunarodnim ugovorima i strateškim dokumentima.  Na sve njih su potpis stavili predstavnici građana i svih konstitutivnih naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini. Obaveza svih je da ih poštuju i provode, odbrusila je Turkovićka iznoseći činjenice kojih se Dodik ne sjeća ili ne želi sjećati.

Ipak, u nastavku Turković je podsjetila da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU potpisao Nikola Špirić a Partnerstvo za mir Nebojša Radmanović.

“Podsjećanja radi, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU je, u ime BiH potpisao Nikola Špirić, a po tom sporazumu BiH mora usaglašavati vanjsku politiku sa EU.
Partnerstvo za mir koje je trasiralo put BiH ka NATO je prije 15 godina potpisao Nebojša Radmanović, pojasnila je ministrica Turković.
Turković je Dodiku podvukla da BiH nije od jučer te da je starija je od neodgovornih dnevno-političkih manipulacija i dezinformacija.

“Umjesto da osudite nasilje i rat, pokušavate, očito u nečijem tuđem interesu, relativizirati jasan stav BiH, a sigurna sam i stav svih njenih građana protiv rata i sukoba bilo gdje u svijetu pa i u Ukrajini, zaključila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

On je rekao da trenutno postoji „samo propala vanjska politika koju sprovodi Stranka demokratske akcije putem svojih predstavnika, a posebno ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i njene zagušljive političke kuhinje, u kojoj se nerijetko priprema mržnja prema Srbima i RS i svemu onome što ima civilizacijska obilježja, dio je napadnih izjava o MVP, na koje je bh. javnost navikla da čuje od Dodika.

Također je komentirao izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je logično da BiH podrži izjavu EU o rusko-ukrajinskoj krizi, kao i odluku ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja, koji se pridružio izjavi EU, Dodik je rekao da je ta odluka ništavna i samim tim nepostojeća.

“Takve izjave Komšića i ponašanje Alkalaja predstavljaju njihove privatne stavove, a nikako stavove BiH, koja usaglašenu vanjsku politiku očigledno nema – naveo je član Predsjedništva BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija