Turković odgovorila Košarcu: Umjesto populističkih stavova raditi u interesu građana

Povodom medijskih istupa ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je neprimjerno iskazivati populističke stavove umjesto predano i državotvorno raditi u interesu građana i države Bosne i Hercegovine.

– Umjesto ispraznih floskula koje možemo vidjeti od predsjedavajućeg i članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, primjerenije bi bilo da vidimo da su svoj potencijal usmjerili na diplomatske aktivnosti ka svojim kolegama u Hrvatskoj i tako pokušali da zajedno s pojedinim parlamentarnim zastupnicima doprinesu zaštiti interesa velikog broja građana koji s pravom očekuju od njih da zarade svoje plate, bar u segmentu kanalisanja svojih patriotskih floskula na pravu adresu – saopćeno je iz MVP-a BiH.

Posebno je apsurdno da navodna zaštitnička inicijativa dolazi od predstavnika stranke čiji predsjednik Milorad Dodik, jedini nije ispoštovao zaključke sa 17. vanredne sjednice Predsjedništva BiH održane 22. marta 2019. godine. Naime, tačkom 2. zaključka Predsjedništva BiH navedeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH, u to vrijeme član iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, uputiti predsjednici i premijeru Republike Hrvatske obavijest o zahtjevu BiH u kojoj se traži da područje Trgovske gore izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Do danas, jedan takav dopis nije upućen čime je radi partikularnih interesa nastavljeno urušavanje kredibiliteta institucija BiH, pa smatramo zaista neprimjerenim da ministar, koji dolazi iz njegove političke stranke usmjerava pažnju i dezavuiše javnost prebacivanjem kritike na račun onih koji se zaista bore i zalažu za opstojnost i istinske interese građana i države Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo na čijem se čelu nalazi ministrica Turković i dalje će nastaviti da predano radi i djelima iskazuje svoje opredjeljenje kako za 250 hiljada naših građana u slivu rijeke Une tako i međunarodnih interesa i digniteta naše države ali bi bilo mnogo lakše kada bi u tom poslu imali i istinsku podršku onih koji samo deklarativno proklamiraju zajednički interes i dobrobit svih građana – navodi se u saopćenju MVP-a BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79