Turković poručila Grubeši: Turističkim radnicima objasnite milionske gubitke

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, reagirala je na izjavu ministar pravde Josip Grubeše, koji je kazao da je “Evropska komisija istakla zabrinutost zbog težnje ministrice Turković da ukine vize za državljane Saudijske Arabije”.

Kazala je da nije predloženo ukidanje, već privremena suspenzija viza, te da iz EU nema nikakvog službenog stava.

Turković u novoj objavi na Facebooku poziva Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio.

Zvizdić o sporu s Hrvatskom: Uvesti recipročne mjere na granici, ljetovati u bh. odmaralištima

“Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana”, navela je Turković.

Kako dodaje, Grubeša namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU.

“Naravno da su predstavnici EU blagovremeno upoznati sa prijedlogom te da do danas MVP BiH nije dobio nikakav službeni stav Evropske unije o tome. Grubeša se poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika MVP u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike”, kaže šefica bh. diplomatije.

No, kako dodaje, ovdje je trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike.

“Nervozna reakcija ministra najbolje pokazuje i potvrđuje informacije da su brojni turistički radnici iz cijele države, pa i iz kantona gdje HDZ drži vlast, kritikovali iracionalnu blokadu mjere koja bi pomogla spas turizma”, tvrdi Turković. Prema njenim riječima, Grubeša, također, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, “ne zato sto smo mi protiv nje, nego zato sto nije adekvatno pripremljena”.

“Kritikovali su je i Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo. Čim se odluka definira i pripremi tako da ju je moguće primjenjivati niko je razuman neće blokirati. Ne prihvaćamo ove pokušaje nametanja političke trgovine. Mi nećemo trgovati sa interesima građana BiH. Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje koji posljednjih sedmica traže da ovu odluku donesemo”, zaključila je Turković.

HDZ-ovac poslao poruku Biseri Turković: Ti si kriva za turiste, a ne mi

Podsjetimo, nakon što su HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara Josip Grubeša i Ankica Gudeljević glasali protiv odluke o ukidanju viza državljanima Saudijske Arabije koji dolaze u BiH, oglasila se Turković, koja je kazala da je HDZ danas onemogućio dolazak hiljada turista koji su mogli spasiti sezonu. Potom je uslijedila Grubešina reakcija piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79