Turković: Srbija rizikuje ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela”

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković reagirala je povodom najave da će funkcioneri Republike Srpske i Srbije danas postaviti kamen temeljac za hidroelektranu “Buk Bijela” na Drini.

Navela je da u ovom slučaju nema saglasnosti države BiH i da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekt.

“Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane ‘Buk Bijela’, koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne samo da rizikuju ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima”, navela je Turković.

Kako je dodala, Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države BiH.

“Pozivamo vlasti Republike Srbije da saradnju vrate u međudržavne i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereninteta i teritorijalnog integriteta. Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavile su raspolagati državnom imovinom, odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda”, zaključila je Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79