Turković tajno putovala u Katar da pripremi teren za prodaju oružja

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH ministrica je saopćila da putuje u Zagreb. Tajna misija šefice diplomatije u Kataru bila je priprema terena za majski sastanak i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića

Istraživački tim Inforadara

U ponedjeljak, 26. aprila, bivši premijer države Katar Abdulla bin Nasser na svom Instragram profilu objavio je fotografiju s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Kao dodatak fotografiji Bin Nasser je na arapskom napisao: „Bilo mi je drago primiti jučer dr. Biseru Turković, zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova BiH.“

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH ministrica je saopćila da putuje u Zagreb. Kako saznajemo iz MVP-a, tajna misija Bisere Turković u Kataru bila je priprema terena za majski sastanak i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića i to u jeku sudskog procesa pred Sudom BiH gdje je Novalić prvooptuženi u predmetu respiratori.

Foto: Profil šeika bin Nassera na Instagramu je zaključan; ranije objavljena slika njegovog susreta s Biserom Turković

Prema više nezavisnih izvora, tema sastanka u Kataru biće namjenska industrija kao oblast koja je iznimno interesantna i Biseri Turković budući da posjeduje određeni broj dionica u jednoj od prestižnih kompanija iz ove oblasti.

Dakle, Turković je usred Ramazana, bez znanja institucija države, dovela u zabludu saradnike u MVP-u, teško derogirajući i zloupotrebljavajući funkciju šefice diplomatije na uštrb vlastitog i interesa uskog kruga privilegiranih zvaničnika SDA, a posebno pojedinaca poslovima vezanih za namjensku industriju, koji žele prodati oružje Kataru. Prema dostupnim, ali nezvaničnim informacijama, ovo oružje će biti namijenjeno za protuterorističko osiguranje predstojećeg Mundijala u fudbalu 2022. godine, u koji je ova država uložila pravo malo bogatstvo.

Podsjećamo, Inforadar je prije mjesec izvijestio da je ministrica, u vrijeme kada je pandemija bjesnila, u odabranim arapskim zemljama boravila petnaestak dana, ali tom prilikom nije dogovorila vakcine za građane, već je na račun države obavila umru i napravila skandal već pri prvom susretu kada je u zvaničnu bh. delegaciju pokušala ugurati sina Alija Turkovića. Ranije je mama Bisera sina Alija, inače službenika OSA BiH, zaposlila u bh. ambasadi u Kataru te je upravo zbog njega u MVP-u BiH napravljena nova sistematizacija jer u Kataru nije bilo pozicije za predstavnika obavještajne službe.

Foto: Turković tokom prošlomjesečnog sastanka sa šeicima u Saudijskoj Arabiji

S obzirom da ovaj sastanak u tajnosti u Kataru, u Dohi, nije pripremila Ambasada BiH, predpostavlja se da je to uradio upravo sin Ali.

Kako je poznato, slijedeće godine u Kataru će biti održano Svjetko prvenstvo u fudbalu, a upravo je Bin Nasser predsjedavaći Vrhovnog odbora za organizaciju i sigurnost FIFA-inog Mundijala. S tim u vezi mediji su izvještavali da je dosad više od 6.500 radnika izgubilo život u Kataru radeći u teškim uslovima na izgradnji objekata koji će biti korišteni na SP 2022. godine (svake nedjelje u Kataru smrtno strada u prosjeku 12 radnika iz Indije, Nepala, Pakistana Bangladeša i Šri Lanke).

Tako su i brojni mediji podsjetili i na april 2013. i Bin Nasserov susret s Fathiem Hamadom, političkim čelnikom Hamasa, te ukazali na sigurnosne rizike predstojećeg SP u fudbalu.

Stoga nema sumnje da će majski sastanak za Novalića, koji važi za alfu i omegu namjenske industrije u FBiH, biti dobro pripremljen jer uz sina Alija „na svom terenu“ je i ministricima osoba od povjerenja Ivana Pejović, koju je Turković u Ambasadu u Kataru prije dva mjeseca poslala „kao ispomoć“ te će ona „na ispomoći“ ostati sve dok ne bude unaprijeđena u savjetnika i raspoređena na mandatni period u Dohi.

Da se u tajnosti priprema majski sastanak potvrđeno nam je i od izvora u Vladi Federacije, uz dodatak da će se uz premijera Novalića u avionu za Katar najvjerovatnije naći direktori kompanija iz oblasti namjenske industrije piše Inforadar

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79