Turković: Vlasti Srbije godinama skrivaju optuženike za ratne zločine, pozivam da ih privedu

Vlasti Srbije su godinama opterećene hipotekom skrivanja optuženika za ratne zločine i bjegunaca, izjavila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

– Pozivam ih da odgovorno, zakonito i evropski privedu one koji su na potjernicama. To je doprinos EU i regionalnim integracijama. Osuđujem brutalan i drzak napad na bh. novinarske ekipe – navodi Turković.

Ona je reagirala nakon što je portal Istraga objavio tekst i snimke iz Novog Sada gdje su pronašli Duška Kornjaču, lice s Interpolove potjernice, optuženika za zločine protiv čovječnosti, ratnog gospodara života i smrti u Čajniču.

Dok se Kornjača skriva u Srbiji, u BiH se vodi kao “nedostupan organima”.

– Optužnica tereti optuženog Duška Kornjaču da je u period od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području općine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsjednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče – navedeno je na stranici Suda Bosne i Hercegovine.

Interpol ga traži, bh. novinari ga pronašli: Optuženik za ratne zločine Duško Kornjača slobodno živi u Novom Sadu


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79