Turska će iskorijeniti prisustvo organizacije Fethullaha Gulena s Balkana

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je videoporuku povodom svečanog otvaranja Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru te je naglasio kako narode Balkana čeka svijetla budućnost.

U obraćanju prisutnima, Erdogan je pozdravio otvaranje generalnog konzulata te je naglasio kako će ova institucija unaprijediti odnose Turske i Srbije, ali i olakšati razvojne projekte Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Turski predsjednik je naglasio kako će konzulat doprinijeti osnaživanju emotivnih veza između Turske i Sandžaka te da će se ta saradnja pokazati na svim poljima.

“Srbe, Bošnjake, Albance i sve druge narode na Balkanu, vidimo kao naše stoljetne prijatelje s kojima ćemo sarađivati i ubuduće. Vjerujemo da narode Balkana, ako se budu kretali u zajedništvu, očekuje dobra budućnost”, rekao je Erdogan.

Između ostalog, Erdogan se osvrnuo i na pokret Fethullaha Gulena (FETO) koji Turska smatra terorističkom organizacijom.

“Turska će terorističku organizaciju FETO iskorijeniti s Balkana i Srbije i to ćemo uraditi zajednički s državama. Srbija je jedna od prvih zemalja koja je podržala borbu vlasti u Turskoj nakon pokušaja državnog udara i zbog toga im zahvaljujem”, rekao je turski predsjednik.

Na svečanom otvorenju konzulata u Novom Pazaru videopozivom obratili su se predsjednici Turske i Srbije Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić, a vrpcu su u pratnji delegacija prerezali ministri vanjskih poslova dvije zemlje Mevlut Cavusoglu i Nikola Selaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79