Turska daje pola miliona dolara za informacije o poznatom NBA košarkašu Enesu Kanteru

Enes Freedom, kako se Kanter naziva otkako je u novembru 2021. godine postao američki državljanin, svoju posljednju NBA utakmicu odigrao je u 8. februara prošle godine, ali je ostao u centru pažnje iz nesportskih razloga, uglavnom vezanih uz političke komentare.

Sada je 2,08 metara visoki centar ponovo u vijestima i iznenađujuće, kako izvještava The Turkish Minute, turska vlada ponudila je nagradu od 500.000 dolara svakome ko pruži bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u hvatanju 30-godišnjaka.

Košarkaša je vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana godinama tretirala kao teroristu. Nakon pokušaja državnog udara 2016. godine Freedom se smatra jednim od pokretačkih snaga jer je sljedbenik vjerskog vođe Fethullaha Gulena, inače jednog od vođa pobune. Nekoliko članova Freedomove porodice, uključujući i njegovog oca, čak je zatvoreno, a Erdogana je nazvao Hitlerom 21. stoljeća, a često ga naziva i diktatorom te manijakom.

Igraču je 2017. godine poništen pasoš, a dvije godine kasnije turska vlada podnijela je međunarodni zahtjev za njegovo hapšenje jer je označen kao terorista.

Iste godine, Kanter je odbio otputovati u London na utakmicu s Knicksima jer je bio uvjeren da će ga pokušati ubiti u napadu ili trovanjem.

Tokom 11 sezona, Freedom je odigrao 748 NBA utakmica za brojne franšize. Još kao igrač pokazivao je svoju uključenost u političke stvari i ne uvijek vezane uz rodnu Tursku. Oštro je kritikovao Nike i LeBrona Jamesa zbog odnosa s Kinom jer smatra da se tamo krše ljudska prava te zbog nedjelovanja u vezi s represijom u Hong Kongu nakon demontracija kojima se tražilo povlačenje prijedloga zakona o izručenju Kini. Zbog toga je zatražio od Međunarodnog olimpijskog komiteta da ne održi Zimske igre 2022. godine u Pekingu.

Centar ima svoju rezidenciju u Washingtonu i živi pod zaštitom policije i FBI-ja. Njegove šanse da se vrati igrati u NBA su male i on je uvjeren da je to zbog veta nastalih nakon njegovih kritika i zato što je on neugodan igrač za ligu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79