Turski kompanija Cengiz će graditi dio autoputa dužine 21,3 kilometra

Evropska investicijska banka (EIB) dala je saglasnost na prijedlog izbora izvođača radova za gradnju dionice Medakovo – Ozimice, dužine 21,3 kilometra na koridoru 5C.

“Ovo je prvi put da JP Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju preko 20 kilometara. Do sada je bila uobičajena praksa da se ugovara izgradnja dionica od 2 do 10 kilometaram.

Banka nam je dala bezuslovnu saglasnost, tako da sada možemo potpisati ugovor sa tehnički prihvatljivim i ekonomski najpovoljnijim izvođačem, a riječ je o turskoj kompaniji Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S, kazao je direktor Autocesta Elmedin Voloder piše Klix.

On dodaje da će vrlo brzo krenuti u izgradnju i posljednje dionice na sjevernom dijelu, Ozimice – Poprikuše.

“Tako da planiramo da sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja završimo do kraja 2025.”, rekao je Voloder.

Nabavka za izbor izvođača radova na dionici Medakovo – Ozimce je započeta u junu 2022. godine, a ugovor će biti potpisan već sredinom ovog mjeseca.

Od tri zaprimljenih ponuda u postupku pregleda i ocjene odabrana je tehnički prihvatljiva i ekonomski najpovoljnija ponuda kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S s cijenom ponude bez PDV u iznosu 361.753.355 eura.

Nakon uvođenja izvođača u posao, rok izvođenja radova je 30 mjeseca.

Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest (15) podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

Dionica Medakovo – Ozimice finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79