Tužba protiv umjetne inteligencije i ChatGPT: Daje nam netačne informacije i izmišlja stvari

Kompanija OpenAI se suočava sa novom pritužbom zbog navodne nesposobnosti svog chatbota ChatGPT-a da ispravi pogrešne informacije o pojedincima.

Grupa za zastupanje prava NOYB (None of Your Business) podnijela je žalbu austrijskom regulatoru za zaštitu podataka, tvrdeći da je ChatGPT generisao netačne informacije, uključujući pogrešan datum rođenja jednog pojedinca, što bi moglo predstavljati kršenje pravila privatnosti EU.

U skladu sa izvještajem agencije Rojters, NOYB ističe da ChatGPT “halucinira” informacije, tj. stvara podatke bez stvarne osnove, što može dovesti do širenja dezinformacija. Također, iz OpenAI su naveli da je tehnički teško izbrisati ili ispraviti takve informacije, ali da mogu filtrirati ili blokirati podatke na osnovu određenih upita.

Ova sposobnost AI da “izmišlja” podatke dovodi u pitanje njegovu usklađenost s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), koja zahtijeva tačnost i transparentnost u obradi ličnih podataka.

Martje de Graf, advokat iz NOYB-a, izrazio je zabrinutost da trenutna tehnologija ne zadovoljava zakonske standarde EU kada je riječ o obradi podataka o pojedincima. “Ako sistem ne može garantovati tačne i transparentne rezultate, ne bi trebao biti korišten za generisanje podataka o pojedincima”, izjavio je De Graf.

Ovo nije prvi put da je OpenAI bio pod lupom regulatora; kompanija je ranije navedena u odluci italijanskog regulatora DPA.

OpenAI je odgovorila da želi da njihova umjetna inteligencija uči o svijetu, a ne o privatnim osobama, te da aktivno rade na smanjenju upotrebe ličnih podataka u treniranju svojih AI sistema.

Ovaj slučaj još čeka komentar EU regulatora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79