Tužba za nesavjesno liječenje: Branislav tvrdi da je dvije godine bespotrebno bio na dijalizi

Kompanija “Frizinius medical care“ koja godinama rukovodi centrima za dijalizu u Republici Srpskoj u centru je skandala zbog tužbe za pogrešno primjenjeno liječenje pacijenta iz Banjaluke.

Gotovo četiri godine traje pravna bitka Branislava Kneževića, koji tvrdi da je bio bespotrebno dijaliziran dvije godine. Osnovni sud u Banjaluci nedavno je za oktobar zakazao iznošenje ključnog dokaza, medicinskog vještačenja.

Iako svjestan da bi, zbog prirode bolesti, kad-tad morao na dijalizu, Branislav Knežević je uvjeren da je dvogodišnjim insistiranjem ljekara dijaliznog centra na tome ubrzano propadanje funkcije njegovih bubrega. Prvu dijalizu obavio je u martu 2013. godine. Nakon nekoliko mjeseci i sam je posumnjao u ispravnost liječenja.

BRANISLAV KNEŽEVIĆ:

“Ljudi koji idu na dijalizu donesu po tri četiri litre vode viška, ja sam dolazio sa 300 400 grama. Ja pitao da idem samo dva puta kad već ne donosimtoliko, kaže ne. Samo ti lezi to mora ići tri puta”.

Slučajni susret sa doktorom specijalistom iz Beograda potvrdio je njegove sumnje. Samoinicijativno je prekinuo dijalizu i obavio dodatne preglede.

BRANISLAV KNEŽEVIĆ:

“Ja kad sam došao kod njega on je rekao prva tri mjeseca da si, ali i to je upitno, da si trebao biti, a ovo ostalo nisi trebao biti na dijalizi i tako eto onda sam ih tužio”.

Novi nalazi bili su osnov da krajem 2017. godine pokrene tužbu protiv Internacionalnog dijaliznog centra Banjaluka. Pred Osnovnim sudom u Banjaluci nedavno je održano ročište. Sud je za oktobar zakazao iznošenje ključnog dokaza, medicinskog vještačenja. Tročlana komisija zaključila je da je u julu 2013. godine trebalo obustaviti dijalizu i pratiti stanje pacijenta.

Iz toga proizlazi da tokom sledeće dve godine, tj. do avgusta 2015. godine, dijaliza nije vršena u skladu sa medicinskim indikacijama, tj kod tuženog Internacionalnog dijaliza centra Fresenius medical care, Banjaluka, postupak dijalize prema Branislavu Kneževiću nije urađen u potpunosti u skladu sa pravilima medicinske struke i odstupilo se od standarda“

Neuspješni su bili pokušaji da u proteklih nekoliko dana stupimo u kontakt sa Upravom Freseniusa u Banjaluci i njihovim pravnim zastupnikom kako bismo provjerili stavove u vezi sa predmetom sudskog spora, ali i primjedbama predstavnika oko hiljadu pacijenata koji koriste usluge Centara za dijalizu u Republici Srpskoj.

Nedostatak stručnog i tehničkog osoblja, dio loših dijalizatora, nedostatak lijekova i vitamina, primjedbe su koje dolaze iz Udruženja koje zastupa interese ovih pacijenata. Suprotno tome, Fond zdravstvenog osiguranja koji u potpunosti plaća troškove liječenja bubrežnih bolesnika u RS, objavio je da se pacijenti dijaliziraju u savremenim centrima u kojima je obezbjeđen najviši standard ove usluge.

Njima nedostaje lijekova, od 113 potrebnih artikala koji trebaju da imaju u to ulaze i lijekovi i dijalizatori njima fali pola toga minimum.

ALEKSANDAR RADUN, Udruženje dijaliziranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS:

“Na zahtjev Udruženja, a povodom zaključivanja novih ugovora po isteku važećih sa Freseniusom, komisija Ministarstva zdravlja obavila je vanredni stručni nadzor nad svih devet dijalizinih centara u RS. Rezultati nadzora još nisu dostavljeni ministru Šeraniću, navode iz Ministarstva. Za troškove liječenja u Freseniusovim centrima Fond zdravstvenog osiguranja godišnje plaća oko 33 miliona maraka. Prema posljednjem nalazu Službe za reviziju, dug Fonda prema Freseniusu je sa krajem prošle godine iznosio više od 40 miliona maraka”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79