Tužena tri aerodroma u BiH: Direkcija potražuje 2 miliona KM za naknadu štete

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) tužila je banjalučki, tuzlanski i mostarski aerodrom zbog nedostavljanja mjesečnih izvještaja o prevezenim putnicima i robi te traži naknadu štete u iznosu od preko dva miliona maraka.

Nakon što je CAPITAL objavio da je BHDCA tužila „Aerodrome RS“ za 270.000 KM iz te Direkcije su istakli da su pokrenuti sporovi protiv još dva aerodroma u BiH.

„Direkcija za civilno vazduhoplovstvo pokrenula je spor protiv tri međunarodna aerodroma u BiH, banjalučkog, tuzlanskog i mostarskog zbog nepoštivanja Odluke o visini naknade koju plaćaju operatori vazduhoplova po prevezenom putniku u odlasku i po toni prevezene robe/tereta u odlasku sa aerodroma u BiH“, istakli su u BHDCA.

Time je, kako navode, realizovan zaključak Savjeta ministara BiH iz jula 2019. godine.

„Zaključcima je naloženo je BHDCA izradi Nacrt odluke o dopuni navedene Odluke u dijelu koji se odnosi na sankcionisanje aerodromskog operatora zbog nedostavljanja izvještaja, kao i da putem Pravobranilaštva BiH pokrene postupak tužbe protiv aerodroma koji nisu dostavljali propisane izvještaje, za naknadu štete po osnovu izgubljenih prihoda, što je BHDCA i učinila“, istakli su u Direkciji.

Procijenjena šteta koja je nastala nedostavljanjem mjesečnih izvještaja na osnovu kojih je BHDCA trebala da ispostavlja fakture vazdušnim operatorima iznosi za banjalučki aerodrom 273.712 KM, za tuzlanski 1.729.674 KM i za mostarski aerodrom 103.584 KM.

U BHDCA su istakli da je sarajevski aerodrom redovno i uredno dostavljao propisane izvještaje.

„Tvrdnja banjalučkog aerodroma nije tačna“

Uprava „Aerodroma RS“ je obavještavajući Skupštinu akcionara o navedenom sporu istakla da su zakonskom roku dostavili odgovor na tužbu i osporili tužbeni zahtjev, kao i da su podaci BHDCA bili dostupni i da su mogli izvršiti fakturisanje.

„U odgovoru na tužbu, „Aerodromi Republike Srpske“ navode da nije tačno da BHDCA nema podatke o prevezenim putnicima i teretu/robi. Takođe, tvrde da su izvještaji koji su dostavljani u BHDCA izvještaji koji se traže predmetnom odlukom, što je netačna tvrdnja“, odgovaraju iz BHDCA.

Dodaju da aerodrom ne pravi razliku između zbirnih statističkih podataka koje svaki međunarodni aerodrom dostavlja u BHDCA i izvještaja koji su propisani predmetnom Odlukom.

„Tuženi aerodromski operatori nisu dostavljali propisane izvještaje iz kojih je vidljivo, po kategorijama, koji vazdušni operator je prevezao koliko putnika/robe/tereta. Izvještaje koji oni trenutno dostavljaju, i na koje se pozivaju, su zbirni statistički izvještaji o prometu aerodroma iz kojih nije vidljivo koliko je koji vazdušni operator pojedinačno prevezao putnika/robe/tereta. Pomenutom Odlukom propisano je da je operator aerodroma dužan Direkciji dostavljati mjesečni izvještaj o prevezenim putnicima/robi/teretu u redovnom i povremenom vazdušnom prevozu u odlasku sa aerodroma, po svakom pojedinačnom vazdušnom operateru koji obavlja saobraćaj preko tog aerodroma“, objašnjavaju u Direkciji.

Propisano je da predmetni izvještaj mora da sadrži prikaz prevezenih putnika, odnosno robe/tereta u odlasku, po kategorijama: putnici u odlasku sa aerodroma i roba/teret u odlasku sa aerodroma, sa tačno naznačenim stavkama u okviru svake kategorije.

Na osnovu izvještaja BHDCA ispostavlja račune vazdušnim operatorima sa rokom plaćanja od 30 dana od dana ispostavljanja računa.

„Na osnovu izvještaja koje su aerodromi dostavljali to nije moguće učiniti i zbog toga BHDCA predmetnom tužbom zahtijeva dostavljanje izvještaja o prevezenim putnicima/robi/teretu u redovnom i povremenom vazdušnom prevozu u odlasku sa aerodroma na način kako to propisuje Odluka, kako bi se sredstva mogla naplatiti od vazdušnih operatora, odnosno BHDCA ovim tužbama potražuje sredstva koja se smatraju izgubljenom dobiti, usljed nedostavljanja izvještaja. Upravo zbog nedostavljanja izvještaja, Direkcija nije mogla naplatiti svoja potraživana prema vazdušnim operatorima“, zaključili su u BHDCA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79