Tužilac Ljubić u centru skandala: Godinu dana radio od kuće, a primao topli obrok?

Glavni kantonalni tužilac iz Tuzle Tomislav Ljubić već više od godinu dana nije dolazio na posao!

On Tužilaštvom upravlja online. Drugi tužioci i ostali službenici redovno dolaze na posao. Čine to i u svim drugim tužilaštvima u BiH.

Od prošle godine do prije neki dan, uprkos nedolasku na posao, glavni tužilac redovno je primao “topli obrok”. Samo za prošli april nije primio novac. Dakle, više od dvije hiljade maraka je dobio mimo reda i rada, a valjda i zakona.

Jedan sindikalac u vezi sa sramnim ponašanjem tužioca kaže da za vrijeme godišnjeg odmora, bolovanja i službenog puta uposlenici nemaju pravo na “topli obrok”. Kakvo je mišljenje finansijskih revizora, glavnog federalnog tužioca, disciplinskog tužioca i Visokog sudačkog i tužilačkog vijeća, još ne znamo. Nakon ove vijesti, očekujemo odgovor.

Prvi skandal je uvod u drugi, koji zahtijeva ne samo moralnu osudu, već i primjenu zakona. U tužilačkoj praksi je nezapamćeno da neko od tužilaca kontaminira istražne radnje ne samo svog, već i drugog tužilaštva, da otkrije službenu tajnu, što je ne samo stručna bruka i sramota, već i krivično djelo.

Upravo je rečeno, prema dostupnim izvorima, učinio glavni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić. On je, kako se priča, svim tužiocima svog tužilaštva i svim uposlenima koji imaju kompojutere, poslao iskaz jednog od uposlenika koji su davali iskaze policajcima Federalnog MUP-a, a po nalogu tužioca iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Riječ je o već poznatoj istrazi u Tužilaštvu TK na osnovu prijave o nekim profesionalno nedopuštenim ponašanjima, radnjama od kojih neke imaju naznake krivičnog djela, a o čemu je predmet dat da ga radi sarajevsko tužilaštvo, piše portal Tuzlalive.

Nezapamćen skandal jednog tužioca tema je o kojoj bruji Tuzla.

Redakcija ovog portala kontaktirala je ovim povodom “drugu stranu” putem Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva kako bi glavni tužilac komentirao tvrdnje o nedolasku na posao i naplati “toplog obroka”, ali ni nakon tri dana nisu dobili odgovor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79